Predstavljen prvi prototip pametnih kontaktnih sočiva

Dodajte komentar

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametnih sočiva ikada izrađen. Njihov proizvod trebao bi donijeti ekran direktno pred zjenicu ljudskog oka, a na njemu bi se mogla prikazivati slika – pa bi oni koji takva sočiva nose imali digitalni ekran pred očima čak i kada zažmire.

Tehnologija koja ovo omogućava naziva se Invisible Computing a trebala bi u donijeti mogućnost trenutnog prikaza na ekranu i interakciju s prikazanim sadržajem bez bilo kakvih dodatnih spoljnih uređaja. Isto tako prozirni ekran smješten u oku korisnika moguće je iskoristiti i za vrlo napredne prikaze sadržaja u proširenoj stvarnosti.

Ovaj koncept navodno je u tajnosti razvijan preko deset godina, a sada su prvi prototipi u fazi testiranja i traženja odobrenja od nadležnih agencija kako bi ih se moglo eventualno jednog dana pustiti u prodaju.

Kontaktna sočiva Mojo Lens izrađena su na temelju nekoliko revolucionarnih rješenja i zaštićenih tehnologija. U njima je, na primjer, najmanji i najgušći ekran ikada proizveden koji mjeri razlučivost od preko 14.000 ppi, prenosi Bug.hr.

Neke od prvih primjena Mojo Vision vidi u poboljšanju kvaliteta života ljudima s oštećenim vidom. Njima bi ovakva sočiva mogla prikazivati sliku koju inače ne mogu vidjeti, i to tako što bi povećale kontrast ili osvjetljenje, ili pak zumirale sliku koja je korisniku pred očima. Krajnji će proizvod navodno biti diskretan i gotovo nevidljiv u oku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *