Predstavljen prvi prototip pametnih kontaktnih sočiva

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametnih sočiva ikada izrađen. Njihov proizvod trebao bi donijeti ekran direktno pred zjenicu ljudskog oka, a na njemu bi se mogla prikazivati slika – pa bi oni koji takva sočiva nose imali digitalni ekran pred očima čak i kada zažmire.

Tehnologija koja ovo omogućava naziva se Invisible Computing a trebala bi u donijeti mogućnost trenutnog prikaza na ekranu i interakciju s prikazanim sadržajem bez bilo kakvih dodatnih spoljnih uređaja. Isto tako prozirni ekran smješten u oku korisnika moguće je iskoristiti i za vrlo napredne prikaze sadržaja u proširenoj stvarnosti.

Ovaj koncept navodno je u tajnosti razvijan preko deset godina, a sada su prvi prototipi u fazi testiranja i traženja odobrenja od nadležnih agencija kako bi ih se moglo eventualno jednog dana pustiti u prodaju.

Kontaktna sočiva Mojo Lens izrađena su na temelju nekoliko revolucionarnih rješenja i zaštićenih tehnologija. U njima je, na primjer, najmanji i najgušći ekran ikada proizveden koji mjeri razlučivost od preko 14.000 ppi, prenosi Bug.hr.

Neke od prvih primjena Mojo Vision vidi u poboljšanju kvaliteta života ljudima s oštećenim vidom. Njima bi ovakva sočiva mogla prikazivati sliku koju inače ne mogu vidjeti, i to tako što bi povećale kontrast ili osvjetljenje, ili pak zumirale sliku koja je korisniku pred očima. Krajnji će proizvod navodno biti diskretan i gotovo nevidljiv u oku.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *