Među povlašćenima proizvođačima Bogdan Tanjević i Stefan Savić

Dodajte komentar

Kompanije košarkaškog trenera Bogdana Tanjevića i fudbalskog reprezentativa Stefana Savića dobile su privremeni status povlašćenih proizvođača električne energije.

Tanjevićeva kompanija je taj status dobila za solarnu elektranu u Baru, a Savićeva za za malu hidroelektranu mHE Bjelojevićka 1 u opštini Mojkovac, odlučio je Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 12,02 miliona eura, dok je im je od 2014. isplaćeno 32,8 miliona eura.

Privremeni status povlašćenog proizvođača za Savićevu firmu važi do 25. decembra naredne godine. Osnivači ove firme su, osim Savića, kompanije „Celebić“ i Synergy. Osnivač kompanije „Čelebije Tomislav Celebić, a Synergya Kia Montenegro, koju je osnovao Željko Đuranović, a zastupnik i izvršni direktor je Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić Radoje Vujadinović.

Odbor RAE je utvrdio privremeni status povlašćenog proizvođača od dvije godine Tanjevićevoj kompaniji Barsolar za solarnu elektranu na krovu Skladišta 17 u Baru. Osim njega u kompaniji su Igor Kovačević i turska kompanija Consus enerji isletmeciligi ve hizmetleri anonym sirketi Status povlašćenog proizvođača dodijeljen je i kompaniji Možura Wind Park za vjetroelektranu Možura na 12 godina, počev od 30. decembra prošle go dine. VE Možura je pu štena u rad 18. novembra prošle godine, instalisane snage 46 megavata i vrijedan je 90 miliona eura, agodišnje će proizvoditi 120 gigavata. Na ime podsticaja za električnu energiju proizvedenu lani je dobila 34.985 eura.

Osnivači ove firme su malteške kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Park. Odbor RAE je Možura Wind Parku izdao licencu za proizvodnju električne energije koja važi do 26. decembra 2029. godine.

Odbijen je zahtjev MHE Vrbnica za produženje privremenog statusa povlašćenog proizvođača za malu hidroelektranu Vrbnica u opštini Plužine. Osnivači ove firme su ljubljanski Interenergo, podgorički Montenegro metropolis media i nikšićka Mehanizacija i programat. Izvršni direktor je Jože Bajuk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *