Gdje sve investira Bil Gejts? Posjeduje čak i dio svog najvećeg rivala

Dodajte komentar

Bil Gejts, osnivač i vlasnik Microsofta, jedan je najbogatijih ljudi na svijetu. Ipak, možda je malo neobično što posjeduje čak i dio svog najvećeg rivala, kompanije Apple.

Na osnovu podataka iz 2019. godine, vjeruje se da Bil Gejts i dalje posjeduje 330 miliona akcija Microsofta, što predstavlja oko 55 milijardi dolara ukupnih akcija, ili 4,3% udjela kompanije.

Prema izvještaju od novembra prošle godine, Gejts ima dionice u 16 različitih kompanija, u koje je uložio oko 21 milijardu dolara.

Od tog novca, oko 54% uloženo je u jednu jedinu kompaniju: Berkshire Hathaway, čiji je osnivač Voren Bafet. Tu Gejts preko svoje fondacije ima 2.25% vlasništva.

Ova kompanija je glavni investitor u poznate američke kompanije poput Coca Cole, piše portal The Next Web.

Što je još bitnije, od 2016. godine Berkshire Hathaway ulaže i u Apple, čuvenog Microsoftovog rivala. Trenutno poseduju oko 5,68% dionica Apple-a.

Koliko je onda procenata Epla u vlasništvu bila Gejtsa?

Da vas ne zamaramo matematikom, napisaćemo samo konačan rezultat: Bil Gejts posjeduje oko 0,13% kompanije Apple-a, odnosno dionice koje vrijede 1,8 milijardi dolara.

Iako ovo nije veliki udio u kompaniji i ne znači da Gejts može o nečemu da odlučuje u Apple-u, ipak je zanimljivo vidjeti da posjeduje bar neki dio “ljutog rivala”.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *