Dojče banka: Digitalne valute postaće mejnstrim za dvije godine

Kreiranje nove digitalne valute bi moglo da objedini jednostavnost elektronskog plaćanja i privatnost ljudi koji plaćaju kešom, zbog čega bi ovakva rješenja mogla da postanu “mejnstrim” u sljedeće dvije godine, navodi se u najnovijem istraživanju Dojče banke.

U dokumentu se ocjenjuje da su digitalne valute, poput raznih vrsta virtuelnog novca ili kriptovaluta, još uvjek u fazi povoja ali da imaju potencijal da radikalno promjene bankarstvo.

Digitalni novac može biti ili centralizovan, gde postoji jedna tačka kontrole tokova, ili decentralizovan, gde kontrola nad valutom potiče iz različitih izvora.

U prethodna dva istraživanja, Dojče banka je ocijenila da će keš preživjeti proces digitalizacije i da će nadživjeti platne kartice, a sada navodi da će digitalne valute biti “keš za 21. vijek”.

Kao najvažnije pretendente na “mejnstrim status” analitičari navode Fejsbukovu libru ili digitalnu valutu koju Kina najavljuje od prošle godine.

Razlog za to je omasovljenost inicijalnih klijenata – Fejsbukove aplikacije koristi blizu 2,5 milijardi ljudi, dok Kina sa svojih 1,4 milijardi građana čini oko petine svjetskog stanovništva.

Komentarišući mogućnosti za nastanak digitalnih valuta centralnih banaka (takozvane CBDC), Dojče banka je rekla da bi državne finansijske institucije mogle svima da učine dostupnim kamatonosne račune, a da će komercijalne banke biti manje ranjive.

U analizi se navodi i da bi nove valute proizvele nove rizike, poput tržišnih manipulacija cijenom, kao i da ni jedna digitalna valuta neće postati globalno sredstvo plaćanja ako naiđe na neodobravanje nacionalnih i međunarodnih regulatornih tijela.

Izvor: Nova ekonomija

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *