Skoplje zbog zagađenja uvelo besplatni javni prevoz i udvostručilo cijenu parkinga

Grad Skoplje uveo je besplatan prevoz u gradskom saobraćaju i udvostručio cijene parkinga, u sklopu hitnih mjera za smanjenje enormnog aero-zagađenja.

Među hitnim mjerama i preporikama Grada Skoplja za smanjenje zagađenja vazduha, koje su stupile na snagu prije nedkoliko dana, je i apel zaposlenima u gradskoj upravi, javnim preduzećima i institucijama da na posao dolaze autobusima gradskog prevoza.

Hitne mjere su preduzete nakon što su gradske vlasti dobile obavještenje Ministarstva za životnu sredinu da su, dva dana uzastopno na dvije mjerne stanice u Skoplju, registorvane količine otrovnih PM 10 čestica bile iznad propisanih 175 mikrograma po metru kubnom.

Skopsko gradsko javno komunalno preduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada Skoplja, a to je preporučeno i gradskim opštinama.

Gradske vlasti su, da bi se smanjilo zagađenje, navodi se, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih opština da učine isto.

Skopske vlasti ističu da su intenzivirane kontrole gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa gradilišta, koja moraju da imaju oprane točkove i da budu pokrivena ceradom radi kontrole prašine.

Predsednici gradskih opština su pozvani da intenziviraju inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, a Ministrstvo unutrašnjih poslova je pozvano da sprovede ograničavanje obuka u autoškolama od 9.30 do 14.30 i posle 18.00.

Od policije su vlasti Grada Skoplja zatražile da vrši učestale kontrole izduvnih gasova vozila u saobraćaju, kao i da pojača kontrolu poštovanja zabrane kretanja teških teretnih ozila čije je krajnje odredište Skoplje i da ih upućuju na gradsku zaobilaznicu.

Vlada Sjeverne Makedonije je ranije danas aktivirala mjere i preporuke u Skoplju i Tetovu, nakon što je dva dana uzastopno izmjerena vijrednost otrovnih i kancerogenih PM 10 čestica iznad „praga za alarmiranje“ od 175 miligrama po kubnom metru.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *