Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 12,02 miliona eura

Dodajte komentar
Ilustracija

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 12,02 miliona eura, 9,36 odsto manje nego 2018. godine, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Povlašćeni proizvođači su prošle godine proizveli 269,16 miliona kilovat-sati (kWh), što je deset odsto više nego u 2018. godini. Podsticaji su isplaćeni za 19 malih, vjetro i solarnih elektrana, koje su u vlasništvu 11 preduzeća, piše Pobjeda.

Podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i zaključno sa prošlom godinom povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja isplaćeno 32,8 miliona eura. Povlašćeni prozvođači su u tom periodu proizveli 653,6 miliona kWh.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prošloj godini najviše je, 9,1 milion eura, dobila kompanija Krnovo Green Energy za vjetroelektranu (VE) Krnovo.

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE), po osnovu podsticaja za proizvodnju električne energije, najviše je prošle godine dobila beranska kompanija Hidroenergija Montenegoro 1,08 miliona eura. Status povlašćenog proizvođača ima sedam mHE: Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Sekular i Jelovica2.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 685,95 hiljada eura, Igma energy za mHE Bradavec i Piševsku rijeku 478,59 hiljada eura, Hydro Bistrica za mHE Bistrica Majstorovina 303,84 hiljade eura, Synergy 121,36 hiljada eura za mHE Vrelo, dok je Nord energyju za mHE Seremet potok isplaćeno 161,24 hiljade eura.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je u novembru status povlašćenog proizvođača električne energije podgoričkoj kompaniji Barkod za solarnu elektranu Bar-kod koja se nalazi u Donjoj Gorici. Rješenje je izdato na period od 12 godina. Ta kompanija je na ime podsticaja za proizvodnju ostvarenu prošle godine dobila 2,37 hiljade eura.

Odbor RAE je u avgustu donio i rješenje na 12 godina firmi Eco Solar System iz Danilovgrada kojoj je utvrđen status povlašćenog proizvođača električne energije za solarnu elektranu DG u Martinićima. To preduzeće je na ime podsticaja dobilo 23,25 hiljada eura.

Odbor RAE je krajem maja prošle godine donio rješenje kojim se utvrđuje status povlašćenog proizvođača električne energije za podgoričku kompaniju Invicta, za istoimenu solarnu fotonaponsku elektranu koja se nalazi u Bandićima. Rješenje je izdato na period od 12 godina, a toj kompaniji je na ime podsticaja za prošlogodišnju proizvodnju isplaćeno 22,43 hiljade eura.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je posljednji put uvećana gotovo 100 odsto početkom prošle godine, sa 0,47 centi po kWh na 0,94 centa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *