Padaju cijene nafte zbog širenja korona virusa

Cijene nafte juče su pale na međunarodnim tržištima ispod 60 američkih dolara pod uticajem vijesti o smrtnim slučajevima povezanim s epidemijom koronavirusa u Kini i o zatvaranju kompanija, uz moguće negativne posljedice po potražnju za tim energentom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,4 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,29. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni, od 53,14 prenosi Hina.

Tržišta je prošle sedmice zabrinula mogućnost daljeg širenja koronavirusa u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu. Kineske vlasti su ograničile kretanje i putovanja, što smanjuje i potražnju za naftom.

Ukupno je od posljedica zaraze do danas umrlo više od 80 ljudi. Kineska Vlada je produžila novogodišnje praznike do 2. februara kako bi što više ljudi ostalo kod kuće.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, uticajni članovi Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), pokušali su da umanje moguće negativne posljedice epidemije u Kini na potražnju za naftom. Rijad je poručio da će OPEC reagirati na eventualne promjene u potražnji.

Izvor u OPEC-u kazao je da naftni kartel sa saveznicima među nezavisnim proizvođačima pregovara o mogućem produženju perioda smanjenog snabdijevanja i nakon marta. Razmatra se i mogućnost još značajnijeg ograničenja proizvodnje, ukoliko bude potrebno i ako širenje virusa u Kini bude negativno uticalo na potražnju za naftom.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, trenutno koordinirano smanjuju proizvodnju za 1,7 miliona barela dnevno, a njihov sporazum ističe u martu.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud rekao je da je ubjeđen da će širenje virusa biti obuzdano.

On je kazao da su glavni pokretač tržišta psihološki faktori i ektremno negativna očekivanja nekih tržišnih učesnika, uprkos jako ograničenom uticaju virusa na globalnu potražnju za naftom, kazao je saudijski ministar.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 62,52 USD, što znači da je bila 74 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Check Also

Marković reizabran za direktora Fonda za zaštitu depozita, donirali 25.000 eura

Razmatrajući novonastalu sistuaciju vezanu za Covid 19, Upravni odbor Fonda za zaštitu depozita odlučio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *