Njujork potvrdio poziciju vodećeg globalnog financijskog centra

Dodajte komentar
New York

Njujork je zadržao titulu vodećeg svjetskog financijskog centra, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London zahvaljujući neizvjesnosti oko Brexita.

Velika Britanija izaći će u petak iz Evropske unije pri čemu je pristup evropskih klijenata britanskom finansijskom sektoru nakon isteka tranzicionog perioda u decembru ove godine i dalje obavijen neizvjesnošću.EU je najveći klijent finansijskih kompanija sa centrom u Londonu, podsjeća Rojters.

Neizvjesnost nakon Brexita glavni je razlog što je Njujork u juče objavljenom istraživanju savetodavne kompanije Duff & Phelps povećao prednost u odnosu na London.

Za potrebe istraživanja The Global Regulatory Outlook kompanija je anketirala 245 viših finansijskih čelnika iz raznih područja, poput bankarstva, upravljanja imovinom i drugih finansijskih kompanija iz cijelog svijeta.

Prema objavljenim rezultatima, 56 odsto ispitanika smatra Njujork najvažnijim svetskim finansijskim središtem, što je za 33 postotna boda više nego u prethodne dvije godine.

Samo 33 odsto ispitanika trenutno vidi London kao glavni svjetski finansijski centar, nekih dvadesetak postotnih bodova manje nego u prethodne dvije godine.

„Teško se otrgnuti sumnji da su među razlozima pada Londona tri neizvjesne godine nakon referenduma o Brexitu”, ističe direktorica Duff&Phelpsa Monika Melis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *