Ministarstvo turizma: Sljedeće godine nećemo gledati u nebo, topovi za vještački snijeg će riješiti problem

Zimska turistička sezona je podbacila. Na skijalištima nema u dovoljno snijega, te su mnoge staze van funkcije. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma za portal Standard kažu da zimska sezona na sjeveru nije ohrabrujuća, da je došlo do otkazivanja aranžmana, ali i da država ima plan kako ubuduće da se nosi sa ovakvim situacijama.

“Trenutna situacija sa nedostatkom sniježnih padavina definitivno nije ohrabrujuća, kada govorimo o zimskoj turističkoj sezoni na sjeveru. Međutim, moramo imati u vidu da takva situacija nije prisutna samo u Crnoj Gori, već i u čitavom regionu”, saopštili su Standardu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Tokom novogodišnjih praznika, dodaju u ministarstvu, zabilježena je rekordna posjeta na primorju ali i i tradicionalno dobra popunjenost zimskih turističkih centara.

“No, kao što je već prethodno navedeno, vremenski uslovi nam nijesu išli naruku kada je riječ o turističkoj sezoni na sjeveru. I pored uloženih znatnih napora u pripremu zimske turističke sezone, nažalost suočavamo se sa nedostatkom sniježnih padavina koje su odložile sezonu skijanja i uslovile da naša skijališta trenutno ne rade punim kapacitetima. Iako je ovakav epilog nešto čime čime ne možemo biti zadovoljni, neophodno je istaći da je on uvijek moguć u turističkoj djelatnosti, a naročito zimi, kada sezona umnogome zavisi od vremenskih prilika”, objasnili su u ministarstvu.

SNIJEGA OD SLEDEĆE GODINE NEĆE FALITI

Kako bi se obezbijedili maksimalni uslovi za nesmetano funkcionisanje ski-centara u punom ili ograničenom kapacitetu u ovakvim okolnostima, na svim skijalištima radiće se na dodatnom sadržaju za unapređenje kako zimske, tako i ljetnje ponude, kao što su zabavni parkovi u okviru kojih će biti instalirani: snow tubing sadržaj, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze, zip line, kao i drugi privremeni objekti koji su namijenjeni zimskoj i ljetnjoj sezoni.

“Sistemi za vještačko osnježavanje imperativ su u destinaciji koja planira da razvija ozbiljan zimski turizam. Iskustva drugih destinacija ali i naše pokazuju da bez vještačkog snijega nije moguće planirati sezonu, a uvjerili smo se da ona u znatnoj mjeri zavisi od vremenskih prilika”, rekli su u ministarstvu.

U narednom periodu svi novi investicioni projekti koji se planiraju u Crnoj Gori podrazumijevaće i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje kako rad skijališta ne bi bio uslovljen vremenskim prilikama, odnosno visinom sniježnog pokrivača.

“Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirana je izrada projektne dokumentacije za vještačko osnježavanje na skijalištu „Kolašin 1600“, dok je izgradnja u planu za 2021. godinu. Takođe, osim sistema za vještačko osnježavanje, u narednom periodu akcenat će biti na razvoju komplementarnih sadržaja u ski-centrima kao što su bazeni, saune, teretane, konferencijske dvorane, te kulturni i zabavni program, kao i aktivnosti u prirodi poput klizanja na jezerima i slično, koji će omogućiti privredi na sjeveru da ostvari prihode od turizma kako zimi nezavisno od snijega, tako i ljeti”, zaključili su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

OTKAZUJU SE ANANŽMANI

Nedostatak snijega, uslovio je i otkazivanje hotelskih aranžmana, što nam je potvrđeno i u Ministarstvu održivog razvoja.

“Prema informacijama hotelsko-turističke privrede sa sjevera, došlo je do otkazivanja određenog broja aranžmana, međutim ne u zabrinjavajućoj mjeri, s obzirom na to da zimsku sezonu karakteriše kasniji buking u odnosu na ljetnju, upravo zbog toga što se gosti upravljaju prema vremenskim uslovima. Sa druge strane, prema podacima lokalnih turističkih organizacija jedan broj gostiju boravi na sjeveru, naročito tokom vikenda kada se bilježi bolja posjeta, a lijepo i sunčano vrijeme ostavlja gostima prostora za neke druge aktivnosti poput pješačenja, planinarenja, džip safarija, obilaska eko i etno sela koja nude autentičan doživljaj boravka u očuvanoj prirodi, uz domaću kuhinju i lokalne specijalitete”, istakli su u ministarstvu.

OČEKUJU SE TURISTI IZ VELIKE BRITANIJE, RUSIJE, FRANCUSKE…

Prema posljednjim informacijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, na Žabljaku je prije pet dana u hotelima i privatnom smještaju boravilo 225 turista, dok je prošlog petka u Kolašinu boravilo nešto više od 600 turista.

“Prema informacijama turističkih agencija, tokom februara i marta, očekuje se više organizovanih grupa turista iz Velike Britanije, Francuske, Rusije i Mađarske koji će boraviti na zimovanju u Kolašinu i na Žabljaku. Moramo imati u vidu takođe da, iako nam vremenski uslovi ove zimske sezone nijesu naklonjeni, kao što je to bio slučaj tokom prethodnih, ipak imamo bogatiju i sadržajniju sezonsku ponudu u odnosu na prethodne godine”, dodaju u ministarstvu.

Check Also

arković reizabran za direktora Fonda za zaštitu depozita, donirali 25.000 eura

Razmatrajući novonastalu sistuaciju vezanu za Covid 19, Upravni odbor Fonda za zaštitu depozita odlučio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *