Kostić dobio dozvolu za posao od 100 miliona

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije dala je pozitivno mišljenje na zahtjev predstavnika MK grupe, koja se povezuje sa srpskim biznismenom Miodragom Kostićem. Radi se o zahtjevu za odobrenje koncentracije na tržištu u vezi sa prodajom srpske Viktorija grupe. Mediji u Srbiji su u julu 2018. godine pisali da je za oko 112 miliona eura Kostićeva MK grupa preuzela dugove Viktorija grupe, nastale na osnovu kredita kod pos lovnih banaka.

– U propisanom roku od strane podnosilaca zahtjeva izvršena je uplata od 600 eura na račun Agencije za zaštitu konkurencije, 8322102-02 kod CBCG i 14.400 eura na podračun Agencije za zaštitu konkurencije, ME25550005220000032317, otvoren u okviru računa Ministarstva finansija Crne Gore, u skladu sa članom 2, stav 1 tačka 9 Tarifnika o visini naknada koje se plaćaju u postupku pred Agencijom za zaštitu konkurencije, piše, između ostalog, u rješenju Agencije za zaštitu konkurencije od 12. decembra 2019. godine.

Mediji u Srbiji su 2018. godine objavili da su dugovi prema bankama Viktorija grupe, koji su bili predmet transakcize, iznosili oko 260 miliona eura. Prema tadašnjim saznanjima srpske “Politike”, Miodrag Kostić otkupio je te dugove banaka po cijeni od oko 112 miliona eura, što znači da je platio manje od polovine ukupnog duga prema bankama.

– Nakon što se ta transakcija završi Miodrag Kostić će postati većinski vlasnik kompanije, jer će dugovi biti konvertovani u kapital, a Viktorija grupa više neće imati obaveze prema bankama, pisalo je u tekstu iz jula 2018. godine.

Miodraga Kostića američki magazin “Forbs” svrstao je među najbogatije u Srbiji i regionu. Kako su ranije prenijeli mediji, radi se o diplomiranom ekonomisti, koji je porijeklom iz Nikšićke župe u Crnoj Gori. Kostić preko svoje AIK banke posjeduje oko 15 odsto vlasništva hotelske grupe “Budvanska rivijera, koja je dijelom i u vlasništvu Vlade Crne Gore (41,6 odsto kapitala). U avgustu ove godine objavljeno je da je završeno restrukturiranje Hotelske grupe “Budvanska rivijera” uoči privatizacije. Montenegroberza je tada saopštila da je “Budvanska rivijera” završila smanjenje kapitala metodom umanjenja nominalne vrijednosti i registrovala novu kompaniju Sveti Stefan hoteli. Prije nekoliko mjeseci objavljeno je daukupna kapitalna vrijednost “Budvanske rivijere” iznosi 55.042.145 eura, sa 8.110.763 dionica nominalne vrijednosti 6,786 eura.

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije dala je u oktobru prošle godine pozitivno mišljenje i na zahtjev dviju ofšor kompanija sa Kipra, Ermaged Limited i Mormont Limited, koje se povezuju sa Kostićevom MK grupom. Radilo se o zahtjevu za odobrenje koncentracije na tržištu, u vezi sa prodajom kompanije Heta Asset Resolution poslu koji je vrijedan oko pola milijarde eura.

Izvor: Dan

Check Also

Unija poslodavaca formirala Odbor za digitalnu transformaciju

U skladu sa odlukom Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), formiran je Odbor UPCG …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *