Koronavirus prijeti kineskoj ekonomiji

Dodajte komentar

Svega sedmicu dana nakon što je Kina potpisala trgovinski sporazum sa SAD-om, zemlje je pogođena novom krizom koja prijeti da poremeti njenu već krhku ekonomiju.

Korona virus koji je krenuo iz grada Wuhan, ali se vjeruje da se već proširio na 20 drugih kineskih gradova, uticaće negativno na ekonomski rast zemlje, rekao je Shao Yu, glavni ekonomist u Orient Securities u Šangaju, iako upozorava da još je prerano za sagledavanje dugoročnih posljedica.

Rajiv Biswas, glavni azijsko-pacifički ekonomista IHS Markita, primijetio je da se epidemija Wuhana „razvija u veliki potencijalni ekonomski rizik za azijsko-pacifičku regiju“ nakon što je prelaz sa čovjeka na čovjeka potvrđen nekoliko dana prije proslave kineske Nove godine.

Wuhan, grad s većim brojem stanovnika od Londona i čvorište na velikoj kineskoj željezničkoj mreži, već je uspostavio kontrole na svom aerodromu i željezničkim stanicama, pri čemu su putovanja turističkih grupa obustavljena, dok je drugima savjetovano da otkažu ili odgode planirana putovanja u ovaj grad.

Javni prevoz je već obustavljen u 10 gradova u provinciji Hubei koja ima 60 miliona stanovnika, željezničke stanice su uglavnom zatvorene a letovi su suspendovani. Šangaj je zatvorio kineski „Diznilend“, zatvoren je Zabranjeni grad, a najavljeno je da će i neki dijelovi velikog Kineskog zida biti zatvoreni.

Platforme za rezervaciju putovanja uključujući Trip.com i Fliggy ponudit će besplatne otkaze za rezervacije napravljene za Wuhan. Sajtovi za rezervaciju Meituan Dianping i Qunar.com također su rekli da će usluge punog povrata novca za rezervacije biti proširene na sve korisnike koji su stavljeni pod karantenu ili kojima je dijagnosticiran virus.

Potrošnja na kupovinu, zabavu i turizam za vrijeme Lunarne nove godine, koja je počela u petak, također će podniejti teret izbijanja krize. Prema kineskom Ministarstvu trgovine, trgovci i restorani prodali su robu u iznosu milijardu juana (146 milijardi USD) tokom praznika prošle godine, dok je kineska turistička administracija rekla da su prihodi od turizma prošle godine dostigli 513,9 milijardi juana (75 milijardi USD).

Očekuje se da će ovogodišnja potrošnja biti teško pogođena, posebno u velikim gradovima, uključujući Peking, Šangaj i Šenžen, gdje su slučajevi oboljelih od virusa već potvrđeni, a Xu Jianwei, viši kineski ekonomist na Natixisu, upozorava da će patiti hoteli i turistički sektori.

Inače, turizam predstavlja sve važniji dio kineske ekonomije i procjenjuje se da doprinosi sa oko 11 odsto kineskom ekonomskom rastu. Kina je prošle godine bila četvta najposjećenija destinacija u svijetu nakon Francuske, Španije i SAD-a, prema turističkoj rang listi UN-a.

Štetu od izbijanja korona virusa će vjerovatno pretrpjeti i kompanije izvan Kine, prvenstveno proizvođači luksuzne robe, imajući u vidu da Kinezi tokom Lunarne Nove godine vole da idu u šoping u inostranstvo radi kupovine skupih, brendiranih proizvoda.

Kompanija LVMH već je objavila da je ove sedmice zabilježila pad prodaje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *