Hrvatska iz obnovljivih izvora dobija skoro trećinu energije

Dodajte komentar

Udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2018. godine je iznosio 28 odsto, pokazuju podaci Evrostata, čime ta zemlja spada među zemlje Evropske unije koje su premašile propisani nivo za 2020. godinu.

Postavljeni cilj za Hrvatsku bio je 20 procenata, ali je još 2004. godine on u toj zemlji iznosio 23,4 odsto, prenosi hrvatski portal “Novac”.

Kako je pojašnjava, udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima.

U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije, konstatuje portal.

U odnosu na 2017. godinu, udio obnovljivih izvora u 2018. povećan je za 0,7 procentnih poena, ali je manji nego 2015. kada je iznosio 29 odsto, što pokazuje da posljednjih godina nije bilo nekih pomaka.

Među obnovljive izvore energije spadaju energija vjetra, sunčeva energija, biomasa, toplotna energija Zemljine unutrašnjosti, vrući izvori (geotermalna energija), kao i vodena snaga.

Od tih izvora, u Hrvatskoj je najviše zastupljena hidroenergija.

Povećanje udjela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva. Na nivou EU, ipak, udio energije dobijene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18 odsto, što je povećanje za pola procentnog poena u odnosu na godinu prije.

U poređenju sa 2004. udio je više nego udvostručen, sa tadašnjih 8,5 odsto, dok postavljeni cilj za ovu godinu iznosi 20 odsto.

Gotovo svaka treća zemlja u EU već je dostigla obavezujuće ciljeve ili ih je premašila. Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Latvija, Litvanija, Kipar, Finska i Švedska.

Najveći udio obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2018. imala je Švedska, 54,6 odsto, a slijede Finska sa 41,2 odsto, Litvanija s 40,3 Danska s 36,1 i Austrija s 33,4 odsto.

Najniži udio imala je Holandija, samo 7,4 odsto, a tek nešto više Malta (osam odsto), Luksemburg (9,1) i Belgija (9,4).

Četiri zemlje EU vrlo su blizu tome da dostignu propisani udio obnovljivih izvora (Rumunija, Mađarska, Austrija i Portugal), a najlošije stoje Holandija i Francuska, koje su od postavljenog cilja udaljene više od šest odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *