Tuzi traže godišnju naknadu od 400.000 eura za Deponiju

Glavni grad je za sada prihvatio inicijativu kolega iz Opštine Tuzi da komisija konstatuje da nijesmo uspjeli da postignemo dogovor u cjelini oko podjele imovine, iako i dalje mislim da uz malo političke volje, razumijevanja, shvatanja prije svega dugoročnih procesa, mi možemo doći do konačnog rješenja na obostrano zadovoljstvo, odnosno u interesu Glavnog grada i Opštine Tuzi, saopštio je za Dan gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Upitan da prokomentariše to što je došlo do zastoja u pregovorima sa Opštinom Tuzom te da li će ta pat pozicija nanijeti štetu objema lokalnim samoupravama, Vuković je naveo da su u poziciji da imaju 99 odsto sporazuma dogovoreno.

“To što je ostalo da nije dogovoreno je vjerujte mnogo manje važno u odnosu na one stvari koje smo usaglasili. I da se opredijelimo za arbitražu, život neće stati, stvari funkcionišu normalno. To je proces koji smo mi već imali na sjeveru Crne Gore kada su nastajale nove opštine, zakon to prepoznaje, tako da možemo ići tim putem koji bi vjerovatno trajao nešto duže. Važno je da ni na koji način to ne ugrožava normalno funkcionisanje ni Opštine Tuzi, ni Glavnog grada. Mi ćemo kao i do sada nastaviti da pružamo podršku našim prijateljima iz Tuzi, jer osjećamo posebnu odgovornost kao najveći grad i nadamo se da ćemo i sa druge strane imati jednako takav odnos”, naveo je Vuković.

Opština Tuzi i Glavni grad nijesu uspjeli da se dogovore oko statusa preduzeća Deponija koje je na katastarskoj opštini Tuzi.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji granice jedne opštine, po pravilu, poklapaju se sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav. Tuzani su predlagali da zemlju na kojoj je Deponija daju Podgorici u zakup. Predlagali su 70 centi po kvadratu, a u odluci o privremenom uređenju odnosa između Glavnog grada i Opštine Tuzi za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine je naznačeno da je u pitanju 565.538 kvadrata. To znači da bi ukupna godišnja zakupnina iznosila 395.876 eura godišnje.

“Nakon prestanka potrebe Glavnog grada da na tom prostoru odlaže i obrađuje otpad oni će Opštinu Tuzi obavijestiti godinu dana unaprijed. Za vrijeme upravljanja i korišćenja nepokretnosti Deponija će obezbijediti popust od 50 odsto od zvaničnog cjenovnika usluga za opštinu Tuzi. Za vrijeme upravljanja i korišćenja nepokretnosti Deponija će uplaćivati opštini Tuzi 0,70 eura za kvadrat iz PL 2215 KO Tuzi ukupne površine 565.538 kvadrata godišnje, na ime korišćenja tih nepokretnosti. Opština Tuzi ovom odlukom daje saglasnost Glavnom gradu i Deponiji za radove na nepokretnostima koje Glavni grad ili ovo društvo bude gradilo u skladu sa planskom dokumentacijom”, piše u dokumentu.

U odluci je naznačeno da se na na Opštinu Tuzi prenose parcele po posjedovnim listovima odnosno listovima nepokretnosti broj 1991 KO Tuzi, 470 KO Tuzi, 3212 KO Tuzi, 2215 KO Tuzi gdje je Deponija, 151KO Dinoša, 8 KO Budža, 1KO Koći, 14 KO Donji Zatrijebač, 99 KO Gruda, 4 KO Hoti, 225 KO Vuksanlekići i 133 KO Vranj.

Tuzani su predložili da njihova opština na 31. decembar 2019. godine preuzme lokalne službenike i namještenike Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada koji su zaposleni na neodređeno vrijeme i raspoređeni u mjesnoj kancelariji Tuzi i mjesnim zajednicama na teritoriji te opštine. Predloženo je i da privredna društva čiji je osnivač Glavni grad prenesu opremu i sredstva na preduzeće Komunalno Tuzi.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.