Stabilno poslovanje i rast u ključnim segmentima

Dodajte komentar

Telenor je u prošloj godini poslovao stabilno i ostvario rast u ključnim segmentima, saopštio je generalni direktor, Branko Mitrović i dodao da će u kompaniji u narednom periodu nastaviti da investiraju u razvoj kvaliteta mreže.

„Kad pogledamo prošlu godinu, zadovoljni smo postignutim rezultatima. Poslujemo stabilno i u ključnim segmentima koji su od značaja za naše poslovanje ostvarujemo rast“, rekao je Mitrović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao da je ostvaren snažan rastući trend broja korisnika u postpejd segmentu od sedam odsto, a u pripejd segmentu su zadržali lidersku poziciju.

„Za nama je izuzetno uspješna ljetnja sezona, što je i specifičnost crnogorskog tržišta, a tokom koje smo imali najveći rast broja pripejd korisnika. Uspjeli smo da za nekoliko mjeseci prodamo čak 124 hiljade pripejd kartica turistima koji su posjetili Crnu Goru“, precizirao je Mitrović.

On je dodao da se u kompaniji trude da turisti dobiju ponudu koja odgovara njihovim potrebama dok su na odmoru, što smatraju i vidom podrške razvoju turizma u Crnoj Gori.

„Prošle godine smo ostvarili i rekordan broj roamera, odnosno stranih pretplatnika, koji su koristili našu mrežu. Pored tradicionalnih korisnika iz regiona koji posjećuju našu zemlju, kao i korisnika iz Rusije i Ukrajine, primjetno je da od ove godine primat preuzimaju korisnici iz zemalja Zapadne Evrope“, naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, i pored rasta saobraćaja, značajan pad veleprodajnih cijena nije omogućio da u tom segmentu ostvare rast prihoda.

„Kada je u pitanju osnovni indikator po kome se prati razvoj svake industrije – prihodi, telekomunikaciono tržište u Crnoj Gori bilježi pad u posljednjih nekoliko godina. Podatke za prošlu godinu tek treba da obradimo, ali smatramo da je najvažnije da se telekomunikaciono tržište vrati na putanju rasta“, saopštio je Mitrović.

To bi, kako smatra, operatore ohrabrilo da još više investiraju, stimulisalo bi inovacije, digitalizaciju i zapošljavanje, kao i podržalo sveukupni rast privrede Crne Gore. Na kraju, korisnicima bi donijelo još naprednije, kvalitetnije i pristupačnije usluge.

„Telenor je od ranije prepoznat kao operator sa najviše 4G baznih stanica u Crnoj Gori, što nam je omogućilo da se najviše približimo našim korisnicima i omogućimo kvalitetnu 4G uslugu“, podsjetio je Mitrović.

Kompanija je, kako je naveo, i tokom prošle godine nastavila da ulaže u razvoj kvaliteta mreže. Kapacitet mreže proširili su na više od 100 lokacija, od čega su izgradili 20 potpuno novih baznih stanica, a na ostalima značajno unaprijedili kapacitet i kvalitet 4G mreže.

„Sa tim unapređenjima, uspjeli smo da održimo kvalitet usluge u periodu značajnog rasta saobraćaja, koji je tokom ove ljetnje sezone bio skoro duplo veći u odnosu na isti period prošle godine. Zato smo i ovog ljeta postavili niz privremenih baznih stanica na primorju, i tako omogućili korisnicima da u periodu povećanog opterećenja mreže nesmetano koriste napredne servise“, rekao je Mitrović.

On je, odgovarajući na pitanje koje aktivnosti i nove projekte Telenor ima u planu, kazao da su na tržištu prepoznati kao operator sa visoko-kvalitetnom mrežom i uslugom, i tu percepciju žele da zadrže.

„Nastavljamo da investiramo u razvoj mreže, fokusirani smo na uvođenje funkcionalnosti i naprednih tehnoloških rješenja za još bolje korisničko iskustvo“, dodao je Mitrović.

On je rekao da su primjećeni povećani zahtjevi korisnika za pametnim uređajima posljednje generacije, na šta su adekvatno odgovorili.

„Pored dobre prodaje telefona, ostvarili smo uspješne rezultate u prodaji pametnih satova i dodatne opreme, naročito u posljednjem kvartalu. Očekujemo da će se takav trend nastaviti i ove godine“, kazao je Mitrović.

Korisnici, kako je naveo, mogu očekivati dalje unapređenje proizvoda i kvaliteta usluga. Zadovoljstvo korisnika i obostrana lojalnost, uz rast u ključnim segmentima, ostaju prioriteti.

Mitrović je, ocjenjujući crnogorsko tržište telekomunikacija, rekao da je s obzirom na veličinu tržišta, broj korisnika i operatora, poslovanje u Crnoj Gori izrazito dinamično i konkurentno.

„Od svakog operatora traži se brzo prilagođavanje sve zahtjevnijim globalnim promjenama koje se dešavaju u telekomunikacionoj industriji, a od te sposobnosti i uvođenja inovacija zavisi uspješno poslovanje kompanija“, smatra Mitrović.

Sektor elektronskih komunikacija predstavlja jedan od najvažnijih pokretača svake privrede, podstiče poslovanje, spaja ljude. Globalno tržište elektronskih komunikacija kontinuirano se tranformiše, a proces digitalne transformacije prenosi se i na lokalno tržište.

„Tome doprinose inovacije i tehnološki razvoj koji se veže za nastanak mreža pete generacije, pametnih gradova i interneta stvari, kao i vještačke inteligencije. Telekomunikacioni sektor se trudi da isprati te brze promjene, a regulatorni okvir da to i podrži“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, operatori elektronskih komunikacija suočavaju se sa OTT pružaocima usluga, odnosno WhatsApp, Viber i Facebook Messenger, koji, kao globalni igrači, uzimaju veliki dio tržišta nauštrb operatora i telekomunikacionih servisa.

„Osim toga, od te vrste usluga država nema nikavih benefita ni u pogledu poreskih i drugih prihoda, kao ni kontrole zaštite korisnika. Zato smatramo da regulativa treba da da svoj doprinos, kako bi se obezbijedio jednaki tretman za sve“, objasnio je Mitrović.

On je ocijenio da transparentnost i predvidljivost regulatornog okvira ostaju preduslov za svakog stranog investitora koji posluje ili namjerava da uđe na tržište Crne Gore. U Telenoru se uvijek aktivno zalažu za puno poštovanje zakonske regulative, kako bi se poslovna klima u državi dodatno unaprijedila.

Mitrović je, na pitanje da li na tržištu ima prostora za novog telekomunikacionog operatora, odgovorio da je prosječni broj operatora u višemilionskim evropskim državama tri do četiri, a u Crnoj Gori posluju tri operatora koji pružaju usluge za 620 hiljada stanovnika.

„Bitno je pomenuti da je po mobilnoj penetraciji, odnosno broju korisnika po stanovniku, Crna Gora među vodećim zemljama Evrope, čemu značajno doprinosi povećani broj korisnika usluga tokom ljetnje sezone“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, iako postojanje veće konkurencije doprinosi još boljim proizvodima i servisima, u Telenoru smatraju, a i trendovi na crnogorskom tržištu to i pokazuju, da teško da ima prostora za još jednog operatora.

„Trenutak u kojem se nalazi cijela telekomunikaciona industrija na početku novog investicionog ciklusa, kada se razvijaju mreže pete generacije, izazovan je za ulazak novih operatora. Sa druge strane, regulatorni okvir već duže vrijeme omogućava poslovanje virtuelnih operatora (MVNO), koji se mogu pojaviti na tržištu u slučaju da se pokaže isplativost ovakvog pristupa“, naveo je Mitrović.

On je, komentarišući potpisani Sporazum o sniženju cijena rominga između država regiona, kazao da je jasno da Evropska unija (EU) ide u pravcu pravljenja jedinstvenog tržišta.

„Ukidanje rominga u EU zapravo je posljedica usaglašenog zakonskog okvira zemalja članica, tako da mobilni operatori recipročno ukidaju veleprodajne troškove jedni prema drugima i omogućavaju da se i krajnjim korisnicima ne naplaćuje roming. Sporazum vidimo kao način da se evropska praksa sprovede u regionu i ubrzaju evropske integracije“, saopštio je Mitrović.

On je dodao da, iako očekivane, regulacije te vrste nijesu nimalo jednostavne za implementaciju kod mobilnih operatora.

„Očekujemo da će implementirana regulacija dovesti do toga da regionalni operatori još više koriste naše mreže, kao i nesmetano korišćenje naših usluga u regionu. Visoko cijenimo transparentnost procesa regulatorne agencije i resornog Ministarstva ekonomije“, zaključio je Mitrović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *