Šifei: Uradićemo sve da auto-put bude gotov u datom roku

Radovi na prvim kilometrima crnogorskog auto-puta uskoro bi mogli biti završeni. Iako precizan datum drugi čovjek CRBC-a u Crnoj Gori Kang Šifei ne želi da precizira, ističe da će uraditi sve da prva dionica bude gotova u datom roku.

“Građevinski radovi su završeni preko 80 odsto. Mi sa strane CRBC možemo garantovati da ćemo dati sve od sebe da se projekat završi u datom roku. Dakle, ne možemo dati čvrste garancije ali uložićemo svoje maksimume da se završi do kraja septembra i stoga sve strane koje rade na projektu moraju da sarađuju”, rekao je Šifei za Novu M.

CRBC uspješno posluje širom svijeta, no svakako, objašnjava zamjenik upravnika projekta, na crnogorskom terenu suočili su se sa brojnim izazovima.

“U suštini sa tri izazova se kompanije suočila – ovo je prvi put da smo došli u Evropu i suočili se sa evropskim načinom rada. Drugi izazov je birokratija i papirologija na koju nismo navikli. A treći je sami teren – dakle veliki broj mostova i tunela, duboki klanci, visoke planine, nezgodna konfiguracija i nezgodna stijenska masa, tako da je baš bio izazovan projekat da se odradi”, navodi on.

No, po obavljenom poslu benefite će osjetiti svi, budući da je Crna Gora jedina zemlja na Balkanu koja nema auto-put. Kada bude gotov “projekat vijeka”, na prvoj dionici – od Podgorice do Kolašina vozićemo se kroz 16 tunela i preko 20 mostova.

Prednosti ovog puta su, kao prvo što će se smanjiti vrijeme putovanja do obale, a drugi je ekonomske prirode. Te benefite će prvo osjetiti stanovnici Crne Gore jer će skratiti vrijeme putovanja od Podgorice do Kolašina za ovu sekciju, a kasnije i ostale, drugo što će biti bolja povezanost sa ostatkom regiona.

Najzahtjevnijim dijelom impozantnog projekta se pokazao most Moračica, arhitektonsko čudo i simbol auto-puta Bar-Boljare. Dug je skoro kilometar, tačnije 960 metara, sa ukupnom širinom 23,40 metara. Ima četiri trake, po dvije u oba pravca i nosi pet stubova, od kojih je najviši 162 metra, dok visina od samog dna korita rijeke Morače do gornje tačke mosta iznosi cak 202 metra. Most Moračica je ujedno i najskuplji objekat na prioritetnoj dionici auto puta Bar Boljare. Vrijednost mu je oko 74. 5 miliona eura.

“Mislim da će Moračica biti najupečatljiviji dio po završetku posla. On je ujedno i jedan od najkomplikovanijih objekata zbog visokih stubova i kompleksnosti izgradnje, zatim zbog tunela dugih preko 3 km, gdje smo se prilikom izgradnje suočavali sa komplikacijama kao što je prodor vode i sama konfiguracija terena. Kao treći izazov bih naveo tunele i mostove na sjeveru u blizini Mateševa koji su sami po sebi kompleksna struktura, a pored toga su i veliki standardi životne sredine koje treba ispoštovati”, rekao je on.

Šifei je rekao da je u špicu izgradnje angažovano oko 3000 radnika, od čega 2000 kineskih, samo za CRBC.

Na pitanje da li ćete graditi drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice, on je objasnio da planiraju da ove godine počnu pregovore sa Vladom Crne Gore.

Iz CRBC-ja ranije je saopšteno da su zainteresovani i za druge projekte u Crnoj Gori.

“Glavni fokus nam je da završimo na vrijeme ovu dionicu auto puta, iako smatramo da budući da smo jedna od najvećih svjetskih kompanija da bismo trebali da nastavimo saradnju u Crnoj Gori pošto sa sobom donosimo i ogromno iskustvo. Naredni fokus je da vidimo šta će biti sa drugom dionicom auto-puta. Smatram da imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore i smatramo da će se i još poboljšati u budućnosti”, naveo je Šifei.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno je kazao i da se nada da će se izgradnjom auto-puta do Beograda putovati za četiri, umjesto devet sati, te da će putarina na prvoj dionici autoputa najvjerovatnije biti od 3,5 do četiri eura.

Check Also

Izi Džet obustavlja sve komercijalne letove

Britanska niskotarifna avio-kompanija Izi Džet saopštila je da će morati da obustavi letove svih svojih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *