Za četiri godine operatori uložili 330 miliona

Dodajte komentar

Crnogorski telekomunikacioni operatori investirali su u posljednje četiri godine više od 330 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Darko Grgurović. Najavio je da postoji interesovanje stranih investitora naročito za trenutno slobodne radio-frekvencijske resurse.

-Od 2016. do 2018. godine prosječno je godišnje investirano 43 odsto ukupnih prihoda sektora. U članicama Evropske unije investicije se na godišnjem nivou kreću od 12 do 15 odsto prihoda u sektoru elektronskih komunikacija – kazao je Grgurović za Pobjedu i dodao da su lani planirane investicije operatora od 33,7 miliona, a ove godine 25,5 miliona.

Prema njegovim riječima, najveći operatori Crnogorski Telekom, Telenor, M-tel, Telemah i Radio-difuzni centar su lani nastavili sa ulaganjem u razvoj mreža što je osnova i za razvoj i pružanje kvalitetnih elektronskih servisa. Dodao je da su koristeći pogodnosti pripadnosti velikim telekomunikacionim grupama, mobilni operatori u Crnoj Gori prepoznati kao regionalni lideri u primjeni novih tehnologija.

-Crna Gora se po stepenu pokrivenosti stanovništva signalom mobilnih mreža može porediti sa najrazvijenijim zemljama Evrope – istakao je Grgurović. Naveo je da je pokrivenost stanovništva GSM signalom 99 odsto, dok ukupna pokrivenost signalom UMTS i LTE mreža iznosi 97 do 98 odsto, što Crnu Goru svrstava u red zemalja sa izuzetno dobrom pokrivenošću.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *