Toyota i Honda s tržišta povlače više od šest miliona vozila

Dva najveća japanska proizvođača automobila, Toyota i Honda, s tržišta povlače više od šest miliona automobila zbog otkrivenih sigurnosnih propusta.

Toyota je saopštila da će povući 3,4 miliona vozila, od kojih je njih čak 2,9 miliona nalazi u Americi, dok je Honda objavila da povlači 2,7 miliona automobila, takođe, najviše sa američkog tržišta. No, još uvijek nije poznato jesu li iste nepravilnosti pronađene i na automobilima na evvropskom tržištu.

Među modelima koji će Toyota povući nalaze se Corolla, Corolla Matrix, Avalon i Avalon HV koji su proizvedeni između 2010. i 2019. godine. U slučaju Honde, riječ je o modelima Acure proizvedenim između 1996. i 2003. godine.

Kako navodi CNN, spomenuta vozila mogla bi imati neispravnu elektroničku upravljačku jedinicu (ECU) koja bi trebala pomoći u zaštiti putnika pri sudaru. Ovaj uređaj bi trebalo da komunicira sa senzorima u automobilu i pomoći pri aktivaciji vazdušnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva.

Honda takođe poziva vlasnike automobila da se prijave na pregled, iako postoji velika šansa da im servisi neće moći puno pomoći. Zbog nedostatka alternativnih rezervnih dijelova, iz Honde poručuju da neće moći započeti s popravkama još najmanje godinu dana.

Check Also

Siromašnim zemljama olakšati teret duga

Gotovo 140 aktivističkih i neprofitnih organizacija pozvalo je Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetsku banku, vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *