Prvi put u 16 godina ECB će sprovesti reviziju strategije svoje montarne politike

Upravno vijeće Evropske centralne banke (ECB) nije promijenilo svoju monetarnu politiku na današnjem sastanku. I kamatne stope i program otkupa hartija od vrijednosti ostaju nepromijenjeni. Međutim, Vijeće je odlučilo da preispita strategiju monetarne politike ECB-a.

Upravno vijeće odlučilo je da sprovede reviziju strategije monetarne politike ECB-a, što će biti prvi takav pregled u 16-godišnjoj istoriji banke.

Planirani strateški pregled trebao bi da sadrži razmišljanje o ciljanoj inflaciji i kakva je uloga koju bi banka mogla igrati u borbi protiv klimatskih promjena.

– Budući da naše ekonomije prolaze duboke promjene, vrijeme je za reviziju strategije kako bismo osigurali da izvršimo svoj mandat u najboljem interesu Evropljana, rekla je predsjednica ECB Christine Lagarde.

Upravno vijeće će pregledati kako je strategija monetarne politike podržavala ispunjavanje mandata ECB-a prema Ugovoru tokom godina i razmotriti treba li neke elemente strategije prilagoditi.

Kvantitativna formulacija cjenovne stabilnosti, zajedno s pristupima i instrumentima kojima se postiže stabilnost cijena, biće istaknute u ovoj vježbi.

Revizija će takođee uzeti u obzir kako druga razmatranja, poput finansijske stabilnosti, zaposlenosti i održivosti okoliša, mogu biti relevantna u sprovođenju mandata ECB-a.

Upravno vijeće preispitaće učinkovitost i potencijalne nuspojave alata monetarne politike razvijenih u zadnjoj deceniji.

Istražiće kako se moraju ažurirati ekonomske i monetarne analize putem kojih ECB procjenjuje rizike po stabilnost cijena, takođe s obzirom na tekuća i nova kretanja. Konačno će pregledati svoje komunikacione prakse.

Očekuje se da će postupak biti okončan do kraja godine, piše Indikator.ba.

Inače, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja u eurozoni ostaje nula posto, dok kamatna stopa na instrumentu graničnog zajma i graničnog limita iznosi 0,25 posto, odnosno 0,50 posto.

Upravno vijeće ECB-a i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima sve dok izgledi za inflaciju projektovanog horizonta ne budu pouzdano blizu dva posto.

ECB će i dalje kupovati vrijednosne papire u iznosu od 20 milijardi eura mjesečno.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *