Cijenu paladijuma u protekle dvije sedmice porasla 25 posto

Dodajte komentar

Cijena paladijuma premašila cijenu zlata Unca paladijuma sada košta više i od zlata, a pritisci koji utiču na rast njene cijene vjerovatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC.

Cijena plemenitog metala paladijuma porasla je u protekle dvije sedmice 25 posto na svjetskim tržištima, dostigavši 2.500 dolara za uncu, što je i dvostruko više nego prošle godine.

Unca paladijuma sada košta više i od zlata, a pritisci koji utiču na rast njene cijene vjerovatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC.

Paladijum je sjajni, bijeli metal iz iste grupe kao i platina, rutenij, rodijum, osmijum i iridijum.

Većina svjetskog paladijuma dolazi iz Rusije i Južnoafričke Republike, a ekstrahira kao nusproizvod prilikom vađenja drugih metala, obično platine i nikla. Taj plemeniti metal je ključna komponenta katalitičkih pretvarača, koji su dio izduvnog sistema automobila koji kontroliše emisije gasova, a nalazi se uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima.

Više od 80 posto paladijuma koristi se u tim uređajima koji pretvaraju otrovne plinove, poput ugljičnog monoksida i ugljendioksida, u manje štetne dušike, ugljične diokside i vodenu paru.

U manjoj mjeri se koristi u elektronici, stomatologiji i nakitu.

Cijena je porasla prvenstveno jer potražnja za ovim metalom nadmašuje ponudu, što traje već duže razdoblje.
Predviđa se da će količina proizvedenog metala u 2019. godini biti ispod globalne potražnje već osmu godinu uzastopno. Budući da je taj metal sekundarni proizvod ekstrakcija platine i nikla, rudari nemaju fleksibilnost za povećanjem proizvodnje paladijuma s obzirom na rast cijena, prenosi Indikator.ba.

Južnoafrička republika, koja proizvodi oko 40 posto svjetskih potreba, saopštila je prošle sedmice kako se proizvodnja metala te grupe, uključujući paladijum, u novembru smanjila za 13,5 posto u odnosu na godinu ranije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *