Agrobudžert 61 milion eura

Dodajte komentar

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je ovogodišnji agrobudžet 61 miliona eura i 8,3 milioja je veći nego prošle godine.

“Od toga iz budžeta je izdvojeno 24,4 miliona eura, zatim donacija 27,3 i iz kreditnih sredstva devet miliona eura”, saopštio je ministar.

Novi agrobudžet, dodaje on, nova je prilika za dobre domaćine, preduzetnike, udruženja, ali i efikasne institucije.

“Želimo uspješne preduzetnike i domaćine i imamo stratrgiju za to, ali i novca kojeg je sve više ih godinu u godinu”, rekao je ministar.

Kada je u pitanju stočarstvo, ministar je kazao da tu ima nova mjera, koja će biti od velikog značaja za sva gazdinstva.

“Od sada premija će se davati za svako grlo. Dakle ako neko ima pet grla, do sada je primao premiju od 210 eura, a od sada 350 eura. I te premije će biti isplaćivane na žiro račun stočara, tako da će oni tačno znati koliki iznos dobijaju od države, a koliko od mljekara”, objasnio je on.

Prema riječima ministra ovogodišnji agrobudžet je domaćinski, evropski i razvojni.

“Domaćinsk – zbog stalnog rasta sredstava koje Vlada obezbjeđuje iz našeg budžeta. Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona eura nacionalnih sredstava – 24,4 miliona iz budžeta i 9 miliona kreditnih sredstava. Evropski – jer u strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredijeljena su iz EU fondova – 26,5 miliona eura. EVROPSKI je i po njegovoj strukturi, obuhvatu i namjenama mjera koje su važan izraz usaglašavanja naše politike sa EU poljoprivrednom politikom. Razvojni – jer će ovako kreirane mjere Agrobudžeta udružene sa učešćem poljoprivrednika i preduzetnika, i lokalnih zajednica, samo u ovoj godini, za rezultat imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona eura”, kaže ministar.

Povećan je iznos subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine, odnosno na 210 eura za mlade farmere.

“Krajem prošle godine Vlada je kroz Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, predložila da poljoprivredni proizvođači budu oslobođeni plaćanja akcize za gorivo na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu. Na ovaj način poljoprivrednici će ostvariti dodatnu podršku od 40-60 eura po hektaru”, istakao je ministar.

Proteklu godinu obilježilo je 246 projekata za dvije mjere.

“Samo kroz IPARD program investicije vrijedne 25 miliona eura se realizuju. Od tog iznosa bespovratno je 10 miliona eura. Za preradu stigla su 52 predloga za prijekta čija je vrijednost preko 38 miliona eura, bespovratno 16 milioja eura. Provjeraku se zahtjevi, zatim slijedi terenska provjera, a onda i ugovranje i početak novog drugog investiciong ciklusa”, ocijenio je Simović.

Ministar ističe da i u ovom agrobudžetu mladi farmeri zauzimaju posebno mjesto.

“Mladi farmeri su i dalje prioritet. Za njih će biti opredjeljeno po 10.000 eura, pojedinačno”, saopštio je Simović.

Kontrola ribarstva biće poseban fokus.

“Biće pojačan monitoring, a sve u cilju uspješnog zatvaranja poglavlja 13”, rekao je Simović.

Ministar istriče da će i ove godine organizovati neposredne terenske prezentacije i neposrednu komunikaciju sa vrijednim domaćinima, sa preduzetnicima, sa lokalnim zajednicama, predstavljajući mjere podrške po sektorima.

Kao svijeli primjer naveo je gazdinstvo Mladena Rakčevića, u čijoj vinariji je i organizovana prezentacija agrobudžeta.

“Mladen je zamijenio rukomet vinogradaratvom i vinarstvom. Govorio je da mu je igranje pod dvoglavim orlom uz zvuke majske zore bio san. Sad sanja drugi san. Porodično imanje svoga đeda je obnovio, a prvo vino je nazbao u čast svog đeda Pečalban”, zaključio je ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *