10 savjeta koji će vašu kompaniju učiniti uspješnom

Dodajte komentar

Posjedovanje malog preduzeća nije kao odlazak na piknik. Prema SCORE-u, neprofitnoj organizaciji za poslovno savjetovanje, tek polovina malih preduzeća preživi preko 5 godina.

Pomoću ovih 10 savjeta možete učiniti da vaše malo preduzeće bude dio one uspješne polovine.

Ponudite promotivne i specijalne ponude

Ovo je dobar način da privučete nove kupce i da one trenutne navedete na nešto što možda nisu razmišljali. Na primjer, Adika, izraelska onlajn prodavnica, je ponudila 15% popusta na artikle iz novog odjeljka za muškarce kada kupujete nešto iz odjeljka za žene. Ovo ne samo da je privuklo nove muške kupce, već je i navelo žene, koje su sajt kristile za kupovinu artikala za njih same, da kupuju artikle i za njihove momke! Ovakve ponude su sjajne kada želite da promovišete novu liniju proizvoda ili povećate prodaju postojećih.

Važan je logo

Vaš logo bi trebalo da bude jednostavan, prepoznatljiv i skalabilan. Ne mora biti prefinjen, ali bi trebalo da odražava ono što vi radite. Čak i ako se odreknete slike i ostanete samo pri tekstu, font koji koristite će potencijalnim kupcima reći mnogo o vašem preduzeću, pa se pobrinite da prenese pravu poruku. Advokat za razvode neće imati mnogo posla ako koristi crtani font. Isto tako, centar za dnevnu brigu sa bogato ukrašenim fontom može biti smatran preskupim. Ali bilo da koristite jedno od njih ili oboje, moraju izgledati jednako dobro i čitko na vašem izlogu, sajtu ili vizit karti.

Prepustite drugima stvari koje ne umijete da radite

Ne umije svako da dizajnira internet stranicu koja privlači pogled i to je u redu. Nismo svi IT stručnjaci. Dok mislite da je angažovanje nekog drugog da uradi nešto bacanje novca, istina je da ‘’morate potrošiti novac da biste ga zaradili’’. Vaš cilj je da imate proizvod i prisustvo koje stalno vraća kupce. Ali dobro razmislite koga ćete angažovati. Najjeftiniji mogu biti primamljivi, ali pošto se radi o ugledu vaše firme, pobrinite se da dobijete najbolji kvalitet.

Kontaktirajte sa drugim malim preduzećima

Čak i konkurenti mogi biti saveznici. Umrežavanje je moćno sredstvo. Dok su sva preduzeća različita, izazovi sa kojim se mala preduzeća suočavaju su uobičajeni. Umrežavajući se sa vlasnicimadrugih malih preduzeća možete razmjenjivati izvore, osnovati poslovne veze i povećati vašu bazu kupaca.

Ne zanemarite prisutnost na mobilnoj mreži

Neki se pitaju da li vrijedi investirati u mobilnu aplikaciju. Da, vrijedi. Mobilna aplikacija je efektivno marketinško sredstvo koje malo košta i pomaže da stvorite brend i povećate vizibilitet. Takođe, imaćete konstantnu vezu sa korisnicima vaše aplikacije, a njima će biti lako dostupne sve vaše informacije.

Budite prisutni na društvenim mrežama

Upravo zbog ovoga mala preduzeća imaju prednost nad velikim. Malo preduzeće se ujutro odluči za promociju i već popodne je objavi  preko društvenih mreža. Veliko preduzeće za to mora da dobije odobrenje, koje čeka danima.

Napravite blog

Blog nije samo mjesto za oglase i zabavne priče. To je mjesto gdje uključujete svoje mušterije i obavještavate ih o novim ponudama, kao i o tome šta je novo u vašoj firmi. Preko povratnih informacija možete da opipate puls svojih mušterija i na taj način odgovorite na njihove potrebe.

Nemojte promovisati proizvode samo na Internetu

Štampani mediji su živi i nevjerovatno priuštivi. Posjetite sajmove ili napravite štand na jednom. Pričajte sa ljudima i dajte im vizit kartu ili neku drugu promotivnu stvarčicu koja se lako nosi, kao npr. hemijsku olovku ili flešku. Mnoge od ovih stvarčica su priuštive za jedno malo preduzeće, a mogu mnogo uticati na dobijanje vašeg imena i slanje vaše poruke.

Nemojte se previše oslanjati na kredite

Mnogi započinju biznis bez imalo uštede. Pozajmljuju novac iz banke, od prijatelja i porodice, uvjereni daće isti moći vratiti od svoje zarade. Ono što ne znaju je da je ponekad potrebno da prođe nekoliko godina da bi zaradili. Kada zajmodavci ne dobiju svoj novac kada se očekuje, obično odbijaju da opet kreditiraju. Vlasnika malog preduzeća ovo dovodi u poziciju da stavi svoju kuću pod hipoteku itako rizikuje. Što je više moguće koristite svoj novac, imajući na umu da plaćate sopstvene životne troškove najmanje par godina.

Počnite skromno

Ne unajmljujte sopstvenu radnju ako možete da iskoristite prostor u tuđoj. Ako počnete skromno, stvarate sebi prostor za greškekoje vas neće oboriti kao što bi se to desilo ako biste počeli neskromno. Hewlett-Packard je počeo u garaži.

Osnivanje malog preduzeća nije lak zadatak, a ako ga već imate, isto možete koristiti ove savjete. Možete potražiti znake koji će vam pokazati kako poslujete i šta da očekujete. Ako ste upozoreni i upućeni na rizike i dobitak od vođenja malog preduzeća, možete učiniti da vaše preduzeće bude dio one uspješne polovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *