Profit je profit: Banke ne žele da prekinu poslovanje s velikim zagađivačima

Dodajte komentar

Čelnici velikih banaka i drugih finansijskih institucija odbacili su predloge da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena i oduprli su se pozivima da odbiju rad s klijentima koji su glavni zagađivači.

Komentari su uslijedili na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u utorak, nakon što je klimatska aktivistkinja Greta Thunberg ukazala na kompanije za koje je rekla da ne rade dovoljno, izviejstio je Financial Times.

Mike Corbat, izvršni direktor Citibank-a, rekao je da nije posao banaka da osiguraju da kompanije usvajaju ekološki prihvatljive poslovne modele jednostranim odricanjem od finansijskih sredstava za poslove koji imaju veze sa zagađenjem.

“Ne želim da budem oštar kraj koplja, što znači da ne želim da budem onaj koji govori [kompanijama] ili sprovodi standarde u industriji ili biznisima”, rekao je.

Dodao je: “Ne želim da budem osoba koja diktira pobjednike i gubitnike. Posao banke je da podrži zajednice u kojima posluje. To nije diktiranje rezultata”.

David Solomon, izvršni direktor Goldman Sachsa, koji je nedavno radio na početnoj javnoj ponudi naftne kompanije Saudi Aramco, rekao je da njegova banka neće “povući crtu” tako što će odbijati da savjetuje klijente koji su glavni zagađivači.

“Ako tražite liniju, ne postoji linija. Dogodila se tranzicija koja je u toku, a moje je mišljenje da će to biti multidecenijski prelaz gdje vidimo promjene u načinu na koji ljudi raspoređuju kapital”, rekao je Solomon tokom panel diskusije.

“Trebalo bi da prestanemo da prikupljamo novac za kompaniju koja proizvodi fosilna goriva? Odgovor je ne, to nećemo prestati da radimo”.

Brian Duperreault, izvršni direktor AIG-a, ponovio je liniju Solomona: iako je naglasio da AIG prihvata održivost (djelimično pod pritiskom vlastitih radnika), takođe je rekao da još nije spreman da nametne pokrivač zabrane pružanja osiguranja za pomenute kompanije.

Umjesto toga, rekao je na panelu u Davosu kako je još uvijek spreman pomoći “dobrim” kompanijama koje koriste fosilna goriva i aktivno se trude da pređu na manje štetne vrste poslovanja, jer želi da podstakne prelazak na bolje ponašanje.

No drugi upravljači imovinom, poput Hiromichi Mizunoa, glavnog investicijskog službenika japanskog Vladinog fonda za penzijska ulaganja, zauzeli su drugačije mišljenje. On je rekao da je sada važno da menadžeri imovine podržavaju zelene finansije, bez obzira na pritisak potrošača ili vladina pravila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *