“Kralj banana” preuzeo Adria Airways

Slovenačka kompanija Air Adriatic, u vlasništvu biznismena crnogorskog porijekla Izet Rastodera, kupila je propalog avio-prevoznika Adria Airways za 45.000 eura, prenosi ExYu Aviation.

Uvoznik i prodavač banana, kao i biznismen nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin sertifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije za koju će nabaviti dva aviona. Međutim, poslovni čovjek rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sjedištem u Ljubljani.

Na aukciji za Adrijinu imovinu su učestvovale tri kompanije. Osim Air Jadrana, tu su bili i Komforia, hrvatsko preduzeće koje je registrovano i u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota Adria Airways-a Dejana Slodeja.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *