I Vodafon napušta Facebookov projekt Libra

Dodajte komentar

Vodafon je postao najnoviji pridruženi član koji je napustio Facebookov projekt digitalne valute Libra.
Ova kompanija nastavila je tako egzodus iz Facebookovog projekta stvaranja vlastite kriptovalute, nakon što su Mastercard, Visa, eBay, Stripe, Mercado Paygo i booking.com krenuli prema izlazu prošle godine.

Vodafon je izjavio da, usprkos želji da doprinese proširenju finansijske uključenosti, vjeruje da će njegovi napori bolje poslužiti koncentrišući se na vlastitu platformu za plaćanja M-Pesa.

Librin šef za politike i komunikaciju, Dante Disparte, kaže: “Iako će se sastav članova Udruženja vremenom mijenjati, dizajn upravljanja i tehnologije Libre će osigurati da sistem plaćanja Libra ostane elastičan”.

Kreirana u junu prošle godine, Libra privlači pažnju regulatora i političara koje zabrinjava narušaanje svjetskog finansijskog sistema od kompanije koja upravlja globalnom društvenom mrežom.

Prvobitno je namjeravano da Libra bude lansirana u prvoj polovini 2020. godine, ali zabrinutosti koje su se pojavile vjerovatno će ovaj datum prolongirati.

Facebook se takođe može suočiti s moćnom konkurencijom centralnih banaka koje su se udružile kako bi sprovele vlastito istraživanje o mogućnostima za digitalne valute podržane od centralne banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *