Vjetroelektrana “Možura” dobila je status povlašćenog proizvođača

Dodajte komentar

Vjetroelektrana “Možura dobila je status povlašćenog proizvođača i od ove godine fizička i pravna lica će preko računa za struju plaćati i za firmu “Enemalta” podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Da li će zbog proizvodnje električne energije iz vjetroelektrane “Možura” biti povećani podsticaji, saznaćemo u narednih nekoliko dana, kada će Ministarstvo ekonomije objaviti iznos podsticaja u ovoj godini. Kada su vjetroelektrane na Krnovu dobile status povlašćenog proizvođača, podsticaji su u toj godini uvećani za četiri puta. Na godišnjem nivou vlasnici vjetroelektrana na Krnovu dobijaju višemilionske iznose podsticaja, oko 10 miliona, a sličan slučaj će biti i sa BE “Možura”.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić krajem prošle godine je u intervjuu “Danu” kazala da neće povećavati naknade za podsticaje proizvodnje iz obnovljivih izvora. Preciznije, građani ni u ovoj godini neće plaćati naknadu za prvih 300 potrošenih kilovata, takozvanu OIE1. Hoće li se povećavati OIE2, koja se plaća za svaki kilovat preko 300 potrošenih, saznaćemo do kraja ove sedmice. Sada je OIE2 skoro cent po kilovatu.

“Možura” je puštena u rad krajem prošle godine u prisustvu vrha vlasti Crne Gore i Malte. Tada su svečanom otvaranju prisustvovali u ime Vlade Malte premijer Džo Muskat i ministar turizma i energetike Konrad Mici. Nedugo nakon otvaranja BE “Možura”, Muskat i Mici su podnijeli ostavke zbog političke krize koju su izazvali novi dokazi i dešavanja u vezi sa ubistvom novinarke Dafne Karuane Galicije. Pokojna novinarka godinama je ukazivala na brojne afere povezane sa vrhom vlasti na Malti.

Istraga i dokazi koji su se pojavili u decembru pokazali su bliske veze između osumnjičenih u tom slučaju sa Muskatovim najbližim saradnicima. Muskat je bio primoran da napusti premijersko mjesto prijevremeno jer je bio optužen za miješanje u istragu o ubistvu istraživačke novinarke.

U Crnoj Gori se podsticaji za OIE plaćaju od 2013. godine, kada je status povlašćenog proizvođača dobila “Hidronergija Montenegro” za mHE, Jezeršica. Te godine su podsticaji na prosječnom računu za struju iznosili dva do tri centa. Već naredne godine taj iznos se povećao na 15 centi, godinu kasnije na pola eura, da bi sa početkom proizvodnje vjetroelektrana na Krnovu 2017. godine taj iznos bio učetvorostučen, pa su građani plaćali dva eura za podsticaje na prosječnu potrošnju struje.

U 2018. godini podsticaji su, takođe, uvećani i iznosili su skoro cent po potrošenom kilovatu, dok jeu 2019. izmijenjen model, pa je OIE1 počela da plaća Vlada od akciza na ugalj, dok su OIE2 ostale skoro jedan cent i plaćaju se za svaki kilovat preko 300 potrošenih.

Iznos podsticaja određuje se na početku svake godine, do 25. januara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *