Sezona već propala, jedini spas vještački snijeg

Dodajte komentar

Rezultati dosadašnjeg dijela zimske turističke sezone su ispod svakog očekivanja, a nadležne institucije treba da sagledaju mogućnosti da što prije počne stvaranje uslova za vještačko osnježavanje skijaških staza.

To su neke od poruka sa sastanka inicijativnog odbora turističkih radnika, rukovodstva Opštine i lokalne Turističke organizacije (TO). Povod sastanka je nedostatak snijega, zbog čega sezonu neki od vlasnika smještajnih kapaciteta smatraju već propalom.

“Ovu zimsku turističku sezonu smatram već propalom. Ne mogu vikendi, pa sve da uslovim na planini budu najidealniji u februaru i martu, značajnije popraviti bilanse. Problem je što gost, koji ove godine, zbog manjka snijega, ode iz Kolašina na neki drugi zimski centar, ponovo će ići tamo, a našem gradu okrenuti leđa. Jedini spas je da se što prije počne sa vještačkim osnježivanjem staza”, rekao je jedan od izdavaoca smještaja Ljubiša Rakočević.

Njegov kolega Aco Rakočević pohvalio je značajne turističke investicije na Bjelasici “koje pozitivno mijenjaju turistički sjever”, ali je predložio “da se, ipak, malo zastane i kompletiraju sadržaji koji su već izgrađeni”

“Sistemi za vještačko osnježivanje staza su trebali da prate i samu izgradnju staza. Upućujemo apel da što prije počne izgradnja sistema”, rekao je on.

Vlasnik jednog od kolašinskih hotela Zoran Popović podsjetio je da je osnježivanje staza složen i skup proces, ali i on smatra da treba početi što prije.

Boško Mirović, još jedan predstavnik turističke privrede Kolašina, predložio je razmatranje mogućnosti da se onima koji trpe gubitke zbog nedostaka snijega omoguće određene olakšice sa državnog nivoa. On smatra da treba insistirati da se od nadležnih dobije odgvor da da li će da se sa vještačkim osnježivanjem početi 2021. ili 2022. godine.

Učesnici sastnka bili su jedinstveni u ocjeni da su pripreme za sezonu, na lokalnom nivou, bile izuzetno kvalitetne, ali da je manjak snijega sve to obezvrijedio.

Da je jedini spas za održavanje turističke ponude vještački snijeg smatra i direktor TO Aleksandar Vlahović, a predsjednik Opštine Milosav Bulatović kazao je da su u lokalnoj upravi svjesni koliko je nedostatak snijega ugrozio turističku privredu i da su u procesu nalaženja načina da pomognu.

„Uputićemo inicijativu nadležnim organima da se što prije počne sa izgradnjom sistema za vještačko osnježivanje staza na Ski centru Kolašin 1600. Uskoro ćemo organizovati i sastanak sa predstavnicima državnih institucija da bi ubrzali početak radova na osnježivanju skijaškij staza, jer je to sa aktuelnom klimom uslov da opstane zimska turistička ponuda“, rekao je Bulatović.

Osnježavanje staza, možda, dogodine ili 2022.

Kako su ranije “Vijestima” kazali iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i državne firme “Skijališta Crne Gore”, to što skijaška sezona još nije počela razlog je za nezadovoljstvo, ali ne i zabrinutost.

Oni su se pohvalili rekordnom posjetom primorja za vrijeme novogodišnjih praznika i potvrdili da je, prema informacijama koje dobijaju od hotelsko-turističke privrede sa sjevera, “došlo do otkazivanja određenog broja aranžmana”. Nisu precizirali koliko, ali su rekli “ne u zabrinjavajućoj mjeri“.

“Uprkos blagovremenoj pripremi i pojačanoj promociji, nedostatak sniježnih padavina je, nažalost, odložio skijašku sezonu i trenutno naša skijališta ne rade punim kapacitetima, čime naravno ne možemo biti zadovoljni. Ipak, jedan broj gostiju boravi u zimskim centrima i u uslovima nedostatka snijega, dominantno vikendom”, odgovoreno je “Vijestima” iz MORT-a.

Direktor “Skijališta Crne Gore” Miloš Popović kazao je “Vijestima” da će Izgradnja sistema za vještačko osnježavanje biti realizovana najkasnije 2022.

“Svjesni uticaja klimatskih promjena, osim sistema za vještačko osnježavanje, u narednom periodu akcenat će biti na razvoju komplementarnih sadržaja u ski-centrima, kao što su bazeni, saune, teretane, konferencijske dvorane, te kulturni i zabavni program, kao i aktivnosti u prirodi, poput klizanja na jezerima i slično, koji će omogućiti privredi na sjeveru da ostvari prihode od turizma kako zimi nezavisno od snijega, tako i ljeti”, navode iz MORT-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *