Da li ste već počeli da radite na ostvarenju novogodišnjih odluka?

Dodajte komentar

Kako praznici odmiču, tako se i sva euforija koju sa sobom nose polako stišava sredinom mjeseca koji važi za najmanje omiljen kod velikog broja ljudi. Zbog toga smo sigurni da će u danima koji predstoje i do vas doći informacija da se bliži takozvani „najdepresivniji dan u godini“. Ne zbog toga što naša Sveznalica ima moć da predviđa događaje, već zato što je treći ponedjeljak u januaru  poznat kao Blue Monday (tužni ponedjeljak).

O čemu se zapravo radi i zašto je ovaj dan često pogrešno shvaćen, te kako možemo produžiti osjećaj bezbrižnosti koji nam praznici pružaju i puni elana zakoračiti u godinu pred nama, govorimo u našem današnjem blog-postu.

Šta je Blue Monday?

Čak i ako osjećamo da nam nedostaje energija, ovo je pravo vrijeme da se „trgnemo“, prisjetimo odluka koje smo krajem godine donijeli i da preduzmemo prve korake u njihovoj realizaciji.

Riječ je o terminu koji je ustanovio psiholog Klif Arnal, kao dio promotivne kampanje turističke agencije Sky Travel za koju je bio angažovan 2005. godine. On je tada, na osnovu vremenskih uslova, kratkog dana, činjenice da je ljeto još daleko, zatim broja dana nakon Božića, te finansijskih prilika, ustvrdio da je to period godine kada ljude na sjevernoj hemisferi prolazi praznična euforija. Dodatno, u kalkulaciju je uvrstio i pretpostavku o niskom nivou lične motivacije i potrebe za preduzimanjem akcije baš u tom periodu januara.

Međutim, nauka odbacuje Arnalove formule i smatra ih pseudonaučnim, a i sâm Arnal poručuje da  to ne treba da budu razlozi da padamo u loše raspoloženje. Zato, čak i ako osjećamo da nam nedostaje energija, ovo je pravo vrijeme da se „trgnemo“, prisjetimo odluka koje smo krajem godine donijeli i da preduzmemo prve korake u njihovoj realizaciji.

Sveznalica će nam zato predložiti nekoliko ideja uz pomoć kojih taj proces može biti ljepši i brži. ?

Boravak u prirodi je uvijek dobra ideja…

Činjenica je da su dani kratki i da nam vremenski uslovi i užurbana svakodnevica ne dozvoljavaju uvijek boravak na svježem vazduhu, ali baš zbog toga se svaki trenutak proveden u prirodi više cijeni i unaprijed mu se radujemo.

Jedno je sigurno: ne može vam biti dosadno. Ideja je bezbroj – od vožnje bicikla do posla, fakulteta ili škole, kojа će vas razbuditi bolje nego prva jutarnja kafa, preko šetnje po pješačkim stazama, pa sve do piknika na vašem omiljenom izletištu ili grudvanja na snijegu, kojim ćete napuniti baterije za sve izazove koji vas čekaju.

Uz to, ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka da ćete se u 2020. godini više posvetiti fizičkoj aktivnosti, zamislite samo osmijeh na vašem licu kad vam kažemo da je vježbanje na otvorenom od višestruke koristi za duh i tijelo. Vjerujemo da je svaki početak izazovan i da se ove odluke ponekad odlažu za ponedjeljak ili naredni mjesec, a da su obaveze čest izgovor za to, ali čak i onda kada znate da ćete imati dug i naporan dan, odvojte vrijeme za jutarnje vježbe ili trčanje na otvorenom i uskočite u novi dan puni energije i poleta.

…a vrijeme provedeno u društvu još bolja

Možete li se sjetiti kada ste posljednji put igrali neku društvenu igru? Ako ste vizuelni tip, vjerovatno će vam pred očima biti slika iz djetinjstva i toplina oko srca na samu pomisao, zbog čega ćete poželjeti da se ti trenuci ponove bar nakratko. Zato, pravac do obližnje prodavnice i telefon u ruke – ali samo da pozovete one sa kojima biste rado odigrali bar jednu partiju omiljene igre. ?

U slučaju da baš i ne volite društvene igre, možda će vam se dopasti sljedeći porijedlog. Kako vam zvuči riječ herbarijum? Veliki je broj vidikovaca do kojih možete doći, a na putu do njih je isto tako mnogo biljnih vrsta, što je idealna prilika za upoznavanje vaših mališana sa biljnim svijetom. Spoj lijepog i korisnog je uvijek dobitna kombinacija, zar ne?

Učinite nešto što već dugo odlažete

Bilo da je u pitanju vaš postojeći hobi ili nešto sasvim novo, ako odmah počnete, neće biti ni govora o lošem raspoloženju.

Počnite sa učenjem novog jezika. Obrišite prašinu sa plesnih cipela i krenite na časove plesa. Organizujte filmski maraton. Pročitajte knjige koje već dugo stoje na policama. Ako volite kuvanje, pogledajte tutorijale koji će vam pomoći da svoje kulinarske vještine usavršite do perfekcije. Isto važi i ako su vam druženja sa foto-aparatom omiljena aktivnost u slobodno vrijeme.

Bilo da je u pitanju vaš postojeći hobi ili nešto sasvim novo, ako odmah počnete, neće biti ni govora o lošem raspoloženju. Da biste bili istrajni u tome, možete osmisliti mali izazov koji će vam pomoći. Recimo, ukoliko volite da crtate, već danas odaberite teme za narednih 30 dana, tokom kojih ćete stvarati svoja remek-djela. Na ovaj način uhvatićete rutinu, a rezultate i razliku ćete vrlo brzo primijetiti i biti ponosni na sebe.

Planirajte buduće događaje

Možda sada nijeste u prilici da pođete na putovanje, ali sâmo planiranje će vam zasigurno donijeti radost. Fokusirajte se i počnite od odabira destinacije, istražite kada je najbolje posjetiti je, koje znamenitosti možete obići, kako do njih doći i gdje odsjesti, koje su preporuke lokalaca… Danas nam je dostupno toliko video-reportaža i putopisa da svaki zaljubljenik u nove destinacije može provesti sate, pa čak i dane, radosno posmatrajući živopisne predjele i čitajući o avanturama drugih putnika.

Ovo ne važi samo za putovanja već i za planiranje svih aktivnosti koje će nam pomoći u realizaciji ciljeva koje smo zacrtali na kraju prethodne godine, a ima li većeg zadovoljstva od onog kada, nakon njihovog ostvarenja, shvatite da se sve desilo zato što jednog januarskog dana nijeste rekli: „Ne mogu sada, počinjem od februara“?

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *