Da li sabotiramo kućni budžet? Kako da prestanemo da trošimo nesvjesno

Dodajte komentar

Finansijski izazovi sa kojima se suočava najveći broj građana tiču se pametnog upravljanja budžetom, odnosno vječitih dilema šta nam je prioritet, koliko smijemo da potrošimo ovog mjeseca, i kako nam novac uvjek “isklizne” iz ruku. Problem, kažu stručnjaci, nije u budžetu, već u nama. Potrošnja se ne dešava sama o sebe, a evo kako nas savjetuje Wise Bread da budemo štedljiviji.

1. Precjenjujemo svoja primanja

Prilikom upravljanja budžetom uvjek imajte na umu stalnu i konzistentnu zaradu, a ne onu koju dobijate za prekovremene sate ili rad tokom praznika. Iako ova pojava može biti česta, ona ne spada u vaš osnovni budžet. Probajte da izbjegavate kreditnu karticu, ali ako je to neophodno – koristite je za velike i neophodne stvari.

2. Često poričemo koliko zaista trošimo

Ako raspolažete osrednjom zaradom u toku mjeseca, ne isplati vam se da “odokativno” računate koliko ste potrošili, i preporuka je da češće koristite keš. Osim toga, mnogo ljudi kupuje stvari koje su preskupe za njihov standard, pa se onda “stiskaju” s novcem do kraja mjeseca. Ovo je još jedna greška – koliko god da vam se dopadaju, na primjer, neke patike, one ne bi trebalo da imaju vrijednost kao trećina vaše plate. Uvjek prvo platite račune i stanarinu, ako ste podstanar.

3. Potrebna je revizija i za kućni budžet

Čak i vlada povremeno vrši reviziju budžeta. U početku, vaš budžet neće biti savršen, moraćete da kalkulišete neko vrijeme kako bi ste ga izbalansirali. Važno je i da povremeno predvidite nepredviđene troškove, poput popravke kola. Ako se i desi da pređete granicu budžeta zbog neke situacije, onda budite spremni da uštedite na nekim drugim stvarima koje ste do tada “lagodno” doživljavali.

4. Novac nam je nekada previše dostupan

Izrada budžeta je savršeno rješenje ako smo uvjek knap s novcem. Ali, upravljanje budžetom neće magično riješiti problem prekomjernog trošenja. Morate prepoznati sopstvene slabosti i limite, i biti u skladu s budžetom. Nemojte okolo šetati s mnogo gotovine u novčaniku kako ne biste pali u iskušenju u kupovini. Umjesto toga, izdvojite određenu sumu koju planirate da potrošite taj dan i ne nosite sa sobom više od toga.

5. Zaboravljamo da odvojimo novac “samo za sebe”

Iako sve vrijeme pišemo o tome kako štedjeti i pametno upravljati budžetom, ne smijemo kod sebe stvoriti osjećaj da se previše žrtvujemo i da sebi sve uskraćujemo. Stoga, u budžet uključite i malo novca namjenjenog “rasipanju”. Stručnjaci kažu da nijedan budžet nema “svijetlu budućnost”, ako sebi povremeno ne priredimo i malo zabave. To, na primjer, može biti odlazak u bioskop.

6. Krišom “krademo” iz drugih kategorija budžeta

Budžet je samo naš, i mi odlučujemo koliko ćemo novca odvojiti za koju kategoriju. Ako smatrate da jedna stavka treba da “trpi” malo više, odluka je na vama, ali ne bi trebalo da novac namenjen osnovnim potrebama koristite za zabavu.

Ako ste na polovini mjeseca, a već ste premašili budžet planiran za zabavne aktivnosti, zaustavite se tu i sačekajte novu platu. Iako vam svaki put djeluje kako “samo malo” oštećujete druge kategorije budžeta, na ukupnom planu to se i te kako osjeti.

(Telegraf Biznis/Novac)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *