Da li je ograničavanje kreditiranja stanovništva ustavno?

Nova ljubljanska banka (NLB) podnijela je inicijativu za ocjenu ustavnosti mjera ograničenja kreditiranja stanovništva u Sloveniji. Riječ je, prema banci, o radikalnom utjecaju na kvalitet života slovenačkog stanovništva, te očekuju prioritetno rješavanje.

Nova Ljubljanska banka (NLB) procjenjuje da su restriktivne mjere koje je Banka Slovenije uvela 1. novembra prošle godine uvedene naglo i na radikalan način te da bi ih trebalo povući, a bilo kakve anomalije pojedinih učesnika na tržištu ne smiju se rješavati sistemskim mjerama, izvještava RTV Slovenije.

Glavni cilj mjera bio je navodno smanjenje stope rasta dugoročnih i ciljanih potrošačkih zajmova domaćinstvima, pri čemu je došlo do radikalnog učinka sa praktično gotovo zaustavljanim rastom ukupnih kredita domaćinstvima.

U NLB-u su stoga odlučili na ustavnu inicijativu nakon intenzivnog praćenja kretanja u količini kreditiranja i broju kreditnih operacija.

Banka Slovenije uvela je mjere praktično preko noći, čime je “pretjerano smanjila obim kredita i dostupnost kredita Slovencima unutar strogo regulisanog i kontrolisanog sistema poslovnih banaka i štedionica, dok je to dopušteno skupljim i za klijente rizičnim trećim ponuđačima”.

Prvog novembra Banka Slovenije je ograničila ročnost za potrošačke kredite na sedam godina, te odnos između godišnjeg troška servisiranja duga i godišnjeg neto primanja dužnika u potrošačkim i stambenim kreditima.

U novembru i decembru 2019. je, prema izvještajima, bilo gotovo dvostruko manje odobrenih potrošačkih i stambenih kredita nego u oktobru.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *