Brodarske kompanije poslovale negativno: Za brodove iz budžeta plaćeno 4,4 miliona

Dodajte komentar

Crnogorska i Barska plovidba uplatile su prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci u ukupnom iznosu od 4,74 miliona dolara, saopšteno je Pobjedi iz ovih brodarskih kompanija. Vlada je obezbijedila 4,43 miliona dolara, dok je ostatak od 313,7 hiljada dolara platila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Rate
Od početka otplate kredita za četiri broda ovih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 53,64 miliona dolara, od čega iz budžeta 34 miliona eura. Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita. Iz Crnogorske plovidbe su kazali Pobjedi da su u ponedjeljak uplatili desetu ratu kredita Eksim banci od 2,77 miliona dolara.

– Ovu ratu kredita u cjelosti je platila Vlada. Naredna rata dospijeva 21. jula i iznosi 2,73 miliona dolara – kazali su iz kotorske firme i dodali da smatraju da neće moći da je izmire iz sopstvenih sredstava.

– U ovom trenutku možemo reći da će i sljedeću ratu većim dijelom platiti Vlada, a mi ćemo nastojati da učestvujemo u dijelu otplate – poručeno je iz Crnogorske plovidbe. Prošle godine je na ime otplate kredita za kupovinu brodova ,,21. maj“ i ,,Kotor“ ove kompanije ukupno plaćeno 5,64 miliona dolara, kroz osmu i devetu ratu. Obje rate je lani u najvećem iznosu od oko 90 odsto ukupnog iznosa platila Vlada iz državnog budžeta, odnosno 5,36 miliona dolara. Iz Barske plovidbe su kazali da su juče uplatili četvrtu ratu kredita od 1,97 miliona dolara Eksim banci, a po osnovu otplate kredita za brodove ,,Bar“ i ,,Budva“.

– Od navedenog iznosa iz državnog budžeta je obezbijeđeno 1,65 miliona dolara, dok je preostali iznos od313,7 hiljada dolara finansiran iz sredstava Barske plovidbe – rekli su iz te kompanije.

Lani je za otplatu dvije rate kreditaza kupovinu dva broda ukupno plaćeno 3,99 miliona dolara, od čega je iz državnog budžeta obezbijeđeno 3,37 miliona dolara, dok je iz sopstvenih sredstava uplaćeno oko 610.000 dolara. Naredna rata kredita i ovoj brodarskoj kompaniji dospijeva 21. jula i iznosi 1,95 miliona dolara.

Iz menadžmenta ove barske kompanije su u decembru saopštili da ta firma neće biti u mogućnosti da iz sopstvenih sredstava izmiri ovogodišnje rate. Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara. Do sada je na ime otplate kredita za nabavku brodova Crnogorske plovidbe isplaćeno 32,92 miliona dolara, od čega je država uplatila 29,13 miliona, a kompanija 3,6 miliona dolara, plus učešće koje je plaćeno 2010. godine u iznosu od 8,36 miliona dolara.

Brodovi Barske plovidbe su kupljeni 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona dolara. Do sada jeEksim banci plaćeno ukupno 12,36 miliona eura za otplatu kredita, koji je upotrijebljen za kupovinu dva broda, od čega je iz sredstava kompanije plaćeno 7,3 miliona dolara, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno oko pet miliona dolara.

Gubitak
Crnogorske brodarske kompanije su u prva tri kvartala prošle godine poslovale negativno. Iz Crnogorske i Barske plovidbe ranije su saopštili da je negativan finansijski rezultat posljedica negativnih kursnih razlika, odnosno pariteta eura i dolara. Crnogorska plovidba je lani na kraju trećeg kvartala bila u minusu od 2,4 miliona eura, dok je Barska plovidba prošle godine u prvih devet mjeseci ostvarila negativan finansijski rezultat od 2,16 miliona eura. Sva četiri broda crnogorskih brodarskih kompanija unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer. Ministar saobraćaja Osman Nurković je u ponedjeljak naveo da analize pokazuju da je neracionalno da funkcionišu dvije brodarske kompanije Crnogorska plovidba i Barska plovidba sa po dva broda. – Nemamo dilemu, potrebno je reorganizovati i objediniti te dvije kompanije u jednu koja bi upravljala sa sva četiri broda – rekao je Nurković. On smatra da bi ta kompanija sa četiri broda imala povoljnije uslove za pregovore sa zakupcem brodova. – Vjerovatno bi se najam i brodarina mogli povećati, a troškovi snabdijevanja gorivom i održavanja bi bili sigurno niži – kazao je Nurković. On je u ponedjeljak saopštio da bi Skupština akcionara Barske plovidbe trebala do donese odluke koje bi omogućile prenošenje njenih brodova novoformiranoj kompanij i koja bi objedinila sva četiri broda ili eventualno Crnogorskoj plovidbi koja je u 100 postotnom vlasništvu Vlade.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *