Svi putevi vode u Njemačku: Hiljade radnika iz regiona očekuju 1. mart

Hiljade radnika s područja Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. mart, kada će u Nemačkoj stupiti na snagu novi zakoni za kvalifikovanu radnu snagu.

Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja, piše balkans.aljazeera.net.

Savjetovališta se nalaze širom Nemačke, gdje se pružaju besplatni savjeti iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Njemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Evrope.

Takođe je novina da kandidati s kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Nemačkoj utvrđen minimalan period trajanja od dvije godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko posjeduju odgovarajuće znanje njemačkog jezika i osigurano uzdržavanje, mogu doći u Njemačku na šest mjeseci u svrhu traženja posla.

Koji su trenutno poslovi najviše deficitarni u Njemačkoj?
Broj otvorenih radnih pozicija u Njemačkoj se kreće oko 1,4 milliona. Traže se najviše radnici u oblasti zdravstva i nege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u avio industriji, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima, ali i u obrtništvu. Po novom zakonu, IT-stručnjaci mogu, pod određenim uslovima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Njemačku.

Šta će se tražiti od potencijalnih radnika (nivo obrazovanja, jezika…)?
Važno je prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podnijeti zahtjev za vizu. Prije nego što se podnese zahtjev za vizu, zainteresovani kandidati trebaju imati službeno rješenje o priznavanju svoje struke. To je moguće učiniti i prije nego što novi zakon stupi na snagu. Čim dobiju rješenje o priznavanju stručne spreme, s odgovarajućim znanjem njemačkog jezika te osiguranim financijskim sredstvima za uzdržavanje, zainteresovani mogu podnijeti zahtjev za vizu kako bi došli u Njemačku i prihvatili neku ponudu za radno mjesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji (na maksimalno šest mjeseci).

Ukoliko njemačke institucije samo djelimično priznaju stručnu kvalifikaciju, zainteresovani kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Nemačkoj. Pod određenim uslovima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti, piše bakan.aljazeera.

Maturanti koji su mlađi od 25 godina i sa završenom srednjom školom mogu doći u Njemačku na najviše šest mjeseci kako bi mogli konkurisati za mjesto za obavljanje stručnog obrazovanja, ako im njihova diploma srednje škole omogućava upis na studije, ako imaju dokaz o dobrom poznavanju njemačkog jezika (nivo B2) i ako imaju financijska sredstva za uzdržavanje.

Nešto drugačiji propisi će važiti za stručnu radnu snagu koja je starija od 45 godina. Ukoliko oni žele doći u Njemačku radi zaposlenja, biće im potrebno predočiti ugovor o radu s određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

Jezičke veštine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti reč o jezičkom nivou B1 u svrhu traženja posla u Njemačkoj nakon postupka priznavanja diplome.

(Aljazeera Balkan)

Check Also

Prodati državni zapisi za pet miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su državni zapisi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *