Prepoznata posvećenost promociji rodne ravnopravnosti: Erste Grupa članica indeksa 2020 Blumberg GEI

Dodajte komentar

Erste Group Bank AG (Erste Grupa) je objavila danas da je uvrštena u grupu 325 kompanija iz 50 različitih sektora u 42 države i regiona širom svijeta, a koje su obuhvaćene Blumbergovim indeksom rodne ravnopravnosti za 2020 (2020 Bloomberg Gender-Equality Index – GEI).

Ove kompanije dolaze iz različitih privrednih grana,  uključujući automobilsku industriju, bankarstvo, inženjering i građevinarstvo, maloprodaju. Objavljivanjem podataka o rodnoj ravnopravnosti kroz okvir GEI, kompanije uključene u 2020 GEI pružaju potpun uvid u svoja ulaganja u rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i zajednici u kojoj posluju. Erste Grupa je u ovogodišnji indeks uključena sa rezultatima koji su na liniji ili iznad nivoa koji je ustanovio Blumberg, a koji oslikavaju visok nivo otvorenosti i visok nivo opštih pokazatelja iz pet ključnih oblasti koje indeks mjeri.

Činjenica da smo ponovo uključeni u Blumbergov indeks rodne ravnopravnosti je dobrodošlo priznanje za rad koji smo uložili u unapređenje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu,” rekla je Julia Valsky, rukovoditeljka Upravljanja različitostima u Erste Grupi.

Obezbjeđivanje jednakih prilika ženama da napreduju u karijeri je duboko usađeno u inkluzivne principe na kojima je Erste osnovana prije dvije stotine godina. Vidno smo napredovali u pravcu omogućavanja ženama da se istaknu u našoj grupi, iako još nijesmo uspjeli da ispunimo cilj da učešće žena u najvišim rukovodećim pozicijama dosegne 35 odsto na svim našim tržištima. Na tome ćemo nastaviti da radimo. U postizanju veće rodne ravnopravnosti, takođe ćemo nastaviti da sprovodimo politike koje su zasnovane na dokazima, činjenicama i analizama – i to je razlog zbog kojeg Blumberg GEI smatramo izuzetno korisnim pokazateljem.

GEI postavlja globalni standard za mjerenje rodno-ravnopravnih mjera i politika

Indeks GEI prati finansijske performanse kompanija koje se kotiraju na berzama, a koje posvećeno podržavaju rodnu ravnopravnost kroz razvoj politika, predstavljanje i transparentnost. Referentni indeks mjeri rodnu ravnopravnost u pet ključnih oblasti: žensko liderstvo i učešće u razvoju talenata; jednakost zarada i rodni paritet u zaradama; inkluzivna kultura; politike koje se odnose na seksualno uznemiravanje; kao i brend koji promoviše žene. Ove je godine Blumberg proširio kriterijume za  uključivanje u indeks i obuhvatio približno 6.000 kompanija iz 84 države i regiona.

Ukupno 325 kompanija koje su uključene u 2020 GEI, pokazuju posvećenost transparentnosti i liderstvo u izvještavanju o rodnoj ravnopravnosti,” rekao je Peter T. Grauer, predsjednik Blumberga. “Objavljivanje kompanijskih statistika i praksi je važan prvi korak u podršci rodnoj ravnopravnosti na globalnom nivou.”

Rodna ravnopravnost je u fokusu Erste Grupe

U Erste Grupi su različitost i inkluzija integralni dio korporativne strategije, a posvećenost njima se jasno navodi u Izjavi o svrsi i Kodeksu ponašanja. Bankarska grupacija sa sjedištem u Beču aktivno promoviše radno okruženje koje je oslobođeno diskriminacije i uznemiravanja i cijeni rad i vrijednost svakog pojedinca, bez obzira na rod, godine, invaliditet, bračno stanje, seksualnu orijentaciju, boju kože, vjersku ili političku pripadnost, etničko porijeklo, nacionalnost ili bilo koji drugi aspekt koji nije u vezi sa njihovim poslom.

Erste Grupa sprovodi različite inicijative u cilju podrške razvoju ženskog liderstva. U prošloj godini je Alexandra Habeler-Drabek postala prva žena članica Upravnog odbora Erste Grupe. Generalno učešće žena na najvišim rukovodećim pozicijama širom Erste Grupe trenutno iznosi 29%, dok su žene činile 39% pozicija u Nadzornom odboru Erste Grupe na dan 31. decembar 2019. Kako bi dalje povećala broj žena u top menadžmentu, Erste Grupa za cilj ima bolji rodni balans u svojim bazama talenata (talent pools) i nudi mentorske programe za žene talente.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *