Pametno, a jeftino: mahovina za rješenje zagađenja vazduha u gradovima

Dodajte komentar

U vrijeme kada se već danima Sarajevo izdvaja na prvom mjestu najzagađenijih gradova u svijetu, a ni većina gradova u regionu je prešla kritičnu granicu, iz Londona stiže rješenje idealno za brzu i efikasnu akciju nazvano ”gradsko drvo”.

Svijet se konačno budi pred neposrednim i sve većim prijetnjama koje predstavljaju klimatske promjene i zagađenje, a London počinje pružati svoj dio pomoći u toj akciji.

Od ulica sa nultom emisijom štetnih gasova do solarnih panela koji ”jedu” zagađenje, zajedno s restoranima koji teže ka nultom otpadu i veganstvu, glavni grad Engleske počeo je primjenjivati i inovativne metode u praksi.

Kako navodi Secret London, u britanskoj metropoli su instalirana tri uređaja koja su nazvana ”gradsko drveće”, a riječ je o konstrukcijama prekrivenim mahovinom koja izuzetno efikasno filtrira karbon dioksid (CO2).

Svako ”stablo” upija 275 puta više štetnih tvari nego prirodno stablo, pa se smatra efikasnim sredstvom protiv zagađenja vazduha.

Pored toga, mahovina može upiti veliku količinu vlage i hladiti zrak.

Rješenje je genijalno upravo za asfaltirane i betonirane urbane sredine, gdje je sve manje mjesta za prirodno drveće. Imajući u vidu i cijenu ovakvog projekta, u borbu protiv enormnog zagađenja zraka mogu se upustiti i oni koji svoju neefikasnost pravdaju enormnim cijenama filtera i drugih mjera.

Dodajući estetsku komponentu, ”gradsko drvo” je ideja kojoj svakako treba posvetiti pažnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *