Oni su doživjeli svjetski uspjeh, uprkos neuspjesima

Dodajte komentar
J. K Rowling

Brojne poznate ličnosti, čija se imena danas izuzetno slave i cijene, u prošlosti su imale neuspjehe kakve nikada nisu zaboravili, a koji su ih ojačali, inspirisali i podstakli. Zahvaljujući životnim i poslovnim padovima, njihova dela su zauvjek pomjerila standarde i granice svijeta umjetnosti, biznisa, produkcije, nauke, književnosti, sporta.

Ovo su neki od najuspješnijih ljudi na svijetu, uprkos neuspjesima:

Jedna od napopularnijih svjetskih spisateljica, J. K Rowling, autor knjiga o Hariju Poteru, na Univerzitetu Harvard  javno je govorila – ne o svom uspjehu, već o neuspjesima. Prošla je kroz razvod, ostala samohrana majka, živela veoma siromašno i skromno, a onda je prvi dio čuvenog serijala o dječaku čarobnjaku, otkucan na staroj mašini za kucanje – iz korena promijenio njen život. Ipak, taj uspjeh nije se desio na samom početku. Čak dvanaest izdavača je odbilo njen rukopis. Zeleno svijetlo je dobila od Barry Cunningham iz izdavačke kuće Bloomsbury, uz insistiranje da pronađe stalni posao, jer od dječijih knjiga nema para. Zamislite samo da je odustala nakon petog ili desetog puta? Istrajnost i vjerovanje u uspjeh, J. K Rowling je donijelo slavu o kakvoj nije ni sanjala.

Osnivač KFC lanca brze hrane, Colonel Sanders, započeo je svoj san sa 65 godina! Ljut, nakon što je dobio ček socijalne sigurnosti od samo 105 dolara, umjesto da se žali, odlučio je da promijeni nešto u svom životu. Pomislio je da bi vlasnici restorana u Americi voljeli da upotrijebe njegov recept za prženu piletinu, koji bi poboljšao prodaju, a njemu donio procenat od ukupne zarade. Vozio se širom zemlje, kucao na mnoga vrata i spavao u kolima. Da li znate koliko puta su ga odbili dok nije naišao na potvrdan odgovor? Čak 1009 puta!

Walt Disney, čovjek koji je ljudima širom svijeta ulepšao djetinjstvo, a dao smisao animiranom i crtanom programu za djecu, idejni je tvorac najljepših bajki i najpopularnijeg crtanog lika Mikija Mausa. Njegova prva kompanija za animaciju otišla je pod stečaj, a urednik vijesti je odbio njegove ideje, jer je smatrao da nisu dovoljno maštovite i kreativne. Legenda kaže da je odbijen 302 puta, prije nego što je dobio finansijska sredstva za stvaranje Disney svijeta.

Steven Spielberg je dva puta aplicirao na cijenjenom Univerzitetu filmske škole u Južnoj Karolini, i oba puta je odbijen. Umjesto toga, upisao se na Cal State. Režirao je neke od najvećih filmskih hitova u istoriji, danas je u njegovom vlasništvu 2.7 milijardi dolara, a zanimljivo je da je 1994. godine dobio počasnu diplomu filmske škole koja ga je u ranoj mladosti odbila.

The Beatles, legendarni engleski bend uspio je da uspješno odigra na ’dva fronta’ – da zadovolji ukus publike i postane komercijalno najproduktivnija grupa, i da, od strane kritičara popularne muzike, dobije najveća priznanja za svoj rad i doprinos. Mnoge produkcijske kuće su odbile da snime njihov album, a u nekim od pisama naznačene su sljedeće riječi: Grupe koje sviraju gitare su na putu za napolje, i Bitlsi nemaju budućnost u šou biznisu.

Michael Jordan, najbolji košarkaš svih vremena, koliko je poznat po izvanrednoj karijeri, toliko i po zanimljivom podatku iz njegove biografije – bio je izbačen iz košarkaškog tima u srednjoj školi. Njegova izjava vezana za uspjeh, odnosno neuspjeh, najbolje opisuje put slavnog košarkaša do najviše ljestvice svog talenta, rada i požrtvovanja. “Promašio sam više od 9 hiljada šuteva u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. U 26 prilika bilo mi je povjereno da šutiram pobednički pogodak, a ja sam to propustio. Nisam uspijevao iznova, iznova i iznova u životu, i to je razlog zašto sam uspio.”

Thomas Edison je razmišljao slično: “Ukoliko pronađem 10 hiljada načina da nešto ne radi, nisam promašio. Nisam obeshrabljen, jer je svaki pogrešan odbačen pokušaj jedan korak naprijed. “

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *