Lista najmoćnijih zemalja svijeta

1 komentar

Na vrhu liste najmoćnijih zemalja svijeta i u 2020. ostale su SAD. Slijedi ih Rusija, a na trećem mjestu je Kina.

Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Lista od 80 najmoćnijih zemalja na svijetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ju je medijska kompanija Ju-Es njuz and vorld report, piše Insajder.

Na spisku 80 najmoćnijih zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija, prenosi “Indeks”.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija. Srbija je zauzela 44. mjesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mjesta, a opisana je kao “mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg vijeka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.”

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mjestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mjesto. O njoj Ju-Es njuz piše sljedeće: “Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijih kretanja s istoka i zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.”

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mjestu, a ove zemlje zauzele su prvih 10 pozicija.

10) Saudijska Arabija

Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a Ju-Es njuz je naziva “gigantom Bliskog istoka” zbog veličine države i ističe njenu važnost za muslimane, jer milionini posvećenih vernika godišnje dolaze u Meku.

9) Južna Koreja

Južna Koreja je skočila za jedno mjesto na listi. Sada je u centru pažnje najviše zbog svog konflikta sa Sjevernom Korejom.

8) Izrael

Izrael je održao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu površinu, on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susjedima.

7) Japan

I Japan je zadržao svoje prošlogodišnje mjesto, a Ju-Es njuz ga naziva “jednom do najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svijetu”.

6) Francuska

Francuska je ostala na svom mjestu, a njen uticaj na celi svijet i u prošlosti i u sadašnjosti neizmjeran je. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svijetu i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

5) Ujedinjeno Kraljevstvo

Ova ostrvska država zadržala se na svojoj prošlogodišnjoj poziciji, a opisana je kao “veoma razvijeni narod koji utiče na svietsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu”. Njena težnja izlasku iz Evropske unije ugrožava njenu snagu na globalnom nivou.

4) Njemačka

I Njemačka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih ekonomija na svijetu i veoma važnu ulogu u razvoju društva u cijelom svijetu.

3) Kina

Kina je zadržala svoje treće mjesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svijetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

2) Rusija

Rusija se ustalila na drugom mjestu. Ona je najveća zemlja na svijetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva cijelu severnu Aziju i veliki dio istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice dijeli s Japanom i SAD-om.

1) SAD

Amerika je zadržala svoje prvo mjesto na listi najmoćnijih zemalja na svijetu. Ju-Es njuz je naziva “najdominantnijom svijetskom ekonomskom i vojnom silom”, koja ima kulturni uticaj na cijeli svijet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

(B92)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • First of all, China is the first economic power in the world and Russia is the first military power with the most modern hypersonic missiles and super torpedoes, which America will not have in the next 50 years, unless it disintegrates into 30 countries by then.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *