Lista najmoćnijih zemalja svijeta

Na vrhu liste najmoćnijih zemalja svijeta i u 2020. ostale su SAD. Slijedi ih Rusija, a na trećem mjestu je Kina.

Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Lista od 80 najmoćnijih zemalja na svijetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ju je medijska kompanija Ju-Es njuz and vorld report, piše Insajder.

Na spisku 80 najmoćnijih zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija, prenosi “Indeks”.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija. Srbija je zauzela 44. mjesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mjesta, a opisana je kao “mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg vijeka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.”

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mjestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mjesto. O njoj Ju-Es njuz piše sljedeće: “Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijih kretanja s istoka i zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.”

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mjestu, a ove zemlje zauzele su prvih 10 pozicija.

10) Saudijska Arabija

Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a Ju-Es njuz je naziva “gigantom Bliskog istoka” zbog veličine države i ističe njenu važnost za muslimane, jer milionini posvećenih vernika godišnje dolaze u Meku.

9) Južna Koreja

Južna Koreja je skočila za jedno mjesto na listi. Sada je u centru pažnje najviše zbog svog konflikta sa Sjevernom Korejom.

8) Izrael

Izrael je održao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu površinu, on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susjedima.

7) Japan

I Japan je zadržao svoje prošlogodišnje mjesto, a Ju-Es njuz ga naziva “jednom do najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svijetu”.

6) Francuska

Francuska je ostala na svom mjestu, a njen uticaj na celi svijet i u prošlosti i u sadašnjosti neizmjeran je. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svijetu i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

5) Ujedinjeno Kraljevstvo

Ova ostrvska država zadržala se na svojoj prošlogodišnjoj poziciji, a opisana je kao “veoma razvijeni narod koji utiče na svietsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu”. Njena težnja izlasku iz Evropske unije ugrožava njenu snagu na globalnom nivou.

4) Njemačka

I Njemačka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih ekonomija na svijetu i veoma važnu ulogu u razvoju društva u cijelom svijetu.

3) Kina

Kina je zadržala svoje treće mjesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svijetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

2) Rusija

Rusija se ustalila na drugom mjestu. Ona je najveća zemlja na svijetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva cijelu severnu Aziju i veliki dio istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice dijeli s Japanom i SAD-om.

1) SAD

Amerika je zadržala svoje prvo mjesto na listi najmoćnijih zemalja na svijetu. Ju-Es njuz je naziva “najdominantnijom svijetskom ekonomskom i vojnom silom”, koja ima kulturni uticaj na cijeli svijet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

(B92)

Check Also

Raičković: Vrijeme je da se struka pita

Ljudi posmatraju krize kao problem, a ja bih rekao izazov da se suočimo sa svim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *