Konačna presuda za “švajcarce” u Hrvatskoj: Dužnici mogu dobiti novac

Dodajte komentar

Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtjev banaka i donio konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodili Udruga Franak i Potrošač.

Nakon ove odluke dužnici u švajcarcima povrat preplaćenog mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima, javlja Index.hr.

Vrhovni sud donio je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništavne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijena drugostepena presuda je rješenjem djelimično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

“Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja”, saopštio je Vrhovni sud.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *