Kako uvjeriti poslodavca da ste baš vi prava osoba?

Dodajte komentar

′Zašto želite raditi kod baš kod nas ?′ To pitanje neizbježno je prilikom intervjua za posao. No, što oni točno žele čuti od vas, te kako se istaknuti među svim onima koji isto žele posao u toj kompaniji? Iako se to pitanje čini prilično izravnim i jednostavnim, zapravo je vrlo teško dati zadovoljavajući odgovor.

Poslodavac mora znati da vi stvarno želite raditi baš za njega. Ako ste posebno zagrijani za određenu kompaniju to znači da ćete se jednom kada za nju počnete raditi više truditi, biti produktivniji, te i htjeti što duže da ostanete u njoj. Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da se vaš odgovor istakne među gomilom.

Istraživanje

Ključ uspjeha leži u istraživanju. Pođite dalje od opšte poznatih činjenica koje su svima poznate. Jesu li mediji izvještavali nešto o toj kompaniji? Koji su ciljevi, te s kojim su se problemima susretali nedavno? Pogledajte ima li kompanija youtube kanal, ako ima pogledajte najnoviji video. Pokažite poslodavcu da ste si uzeli vremena i istražili kako posluju i kakva im je istorija.  Takođe izbjegavajte generičke odgovore. Ako šef kaže da je kompanija progresivna, nemojte samo reći kako volite progresivnu politiku, već i analitički pričajte o tome.

Šta smijete reći, a šta ne

Ima 5 glavnih tema o kojima možete pričati kad vam se postavi pitanje ′Zašto baš želite ovdje raditi′?. Čime se kompanija tačno bavi, kako je raditi u njoj, pričajte o posljednjim uspjesima kompanje , o njenoj poslovnoj filozofiji, te o iskustvu i znanju koje nude. Koncentrišite se na dvije stavke, te opširno i detaljno izložite svoje mišljenje o njima. Izbjegavajte razgovore o plati, te o dužini i dostupnosti  godišnjeg odmora.

Sljedeći nivo

Kada ste prošli ova prva dva kruga, vrijeme je za podići stvari na veći nivo. Ovdje morate uvjeriti poslodavca da ste baš vi prava osoba za ovaj posao. Pričajte o svojim vrlinama , te ne zaboravite pokazivati entuzijazam kao i kada ste pričali o vašem viđenju kompanije. Pokušajte da ih uvjerite da ste vi i kompaija savršeni par, od kojeg će oboje imati koristi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *