Grafenske baterije stižu na tržište: Brže punjenje i veći kapacitet

Dodajte komentar

Već neko vrijeme grafen se smatra sledećim korakom u razvoju baterija za pametne uređaje. Izgleda da se bliži dan kada će ovo postati stvarnost. Bilo da se radi o telefonima ili prenosnim konzolama, maksimalan životni vek litijum-jonske baterije postaje sve kraći.

Real Graphene, tehnološki biznis iz Los Anđelesa, žele da budu prvi koji će dublje zakoračiti u tržište grafenskih baterija.

Ranije se pisalo o baterijama od sumpora, koje su još uvjek u razvitku, i koje bi trebalo znatno da produže životni vijek naših uređaja. Dok ne postanu svakodnevna stvar, realnije su grafenske baterije.

Real Graphene baterije dolaze u dvije veličine, verziji od 10.000 mAh i drugoj verziji koja ima 20.000 mAh. Ako je vjerovati ranijim pdacima o grafenskim baterijama, trebalo bi da imaju imaju brojne prednosti u odnosu na litijumske.

Kao prvo, brže se pune, pa tako ovoj manjoj (10.000 mAh) treba svega 50 minuta da se potpuno napuni.

Grafen kao materijal je takođe izuzetno lagan, pa bi mogao dovesti do lakših baterija, što je uvjek dobrodošla promjena. Međutim, za sada, čak ni baterije koje dolaze iz ove kompanije nisu od čistog grafena – one su mješavina grafena i litijuma.

Uprkos tome, realnost je da će baterije sa povećanim grafenom biti skuplje od trenutnih litijumskih, jer kako Real Graphene procjenjuje, potrebno je 30 odsto više resursa da se naprave. To je značajan skok u ceni, pa ne bi trebalo da nas čudi ukoliko još uvjek ne budu široko rasprostranjene, bar dok se ne snizi cijena proizvodnja, a samim tim i cijena proizvoda u kojima bi bile, piše Pocket-lint.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *