Jedan od najvažnijih ljudi u biznisu upozorava na klimatske promjene

Direktori glavnih kompanija širom svijeta primili su pismo od najvažnije osobe u finansijskoj industriji.

U pismu na više stranica, izvršni direktor Blek roka (Black Rock), Lari Fink preuzeo je ulogu zagovornika zaštite klime i životne sredine. On poziva generalne direktore najvažnijih svjetskih kompanija da restrukturiraju svoje poslovanje. Tržišta nerado uzimaju u obzir rizik od klimatskih promjena za ekonomski rast i prosperitet.

– Ali svijest se brzo menja i uvjeren sam da se suočavamo sa fundamentalnom transformacijom finansijskog svijeta – piše kalifornijski finansijer.

Ono što kaže Lari Fink ima težinu. BlackRock upravlja investicionim fondovima sa skoro 7 biliona dolara – skoro dvostruko više od godišnje proizvodnje Njemačke. Nijedno drugo preduzeće iz fonda ne upravlja sa više imovine.

Kao i u drugim regionima svjetske ekonomije, BlackRock učestvuje u celokupnoj korporativnoj eliti u Njemačkoj i često je čak najveći akcionar. Prema finansijskom regulatoru Bafin, američki fond drži 7,62 procenta akcija u grupi nekretnina , a 6,44 i 6,74 procenata u osiguravajućim kućama.

Da ne zaboravimo, udele u finansijskim fondovima, Dojče banci i Bajeru.

Zbog toga se često kaže da je direktor BlakRocka, ali i sama kompanija ona “iza sjenke” jer gotovo da nema industrije u koju nisu umiješani.

Fink, pristalica demokrata, u pismu je napisao da će, s obzirom na klimatske rizike, kapital biti preraspodijeljen ranije nego što većina očekuje. 67-godišnji menadžer govori o najvećem smanjenju ulaganja u proteklih 40 godina koliko je radio u finansijskom sektoru. Za to vrijeme doživeo je niz finansijskih kriza i teških situacija.

U pismu se navodi porast inflacije u sedamdesetim i početkom osamdesetih, a govori se o azijskoj krizi iz 1997, kao i globalnoj finansijskoj krizi iz 2008. Sve su to uglavnom privremene krize, navodi.

– Drugačije je sa klimatskim promjenama. Čak i ako se samo ostvari samo dio projektovanih efekata, suočavamo se sa fundamentalnijom, dugoročnom krizom – ocjenjuje Blekrokov šef.

Kompanije, investitori i vlade će se stoga morati “pripremiti za veliku preraspodjelu kapitala“.

Nedavno je i sam BlackRock bio pod velikim pritiskom jer, prema raznim istragama, kompanija, poput svojih konkurenata, nije uspjela da promoviše transformaciju industrijskih kompanija. Prema analizi mape uticaja od strane Velike Britanije, postizanje ciljeva dogovorenih Pariškim klimatskim sporazumom zahtijeva veću posvećenost.

Sporazum ima za cilj da ograniči porast prosječne globalne temperature znatno ispod 2 ° C u odnosu na predindustrijski nivo, istovremeno nastavljajući napore da ne pređe 1,5 ° C. Međutim, u svojoj anketi Mapa uticaja tvrdi da su BlackRock i Capital Group u 2018. godini u 90% slučajeva glasali protiv akcionarskih predloga koji bi podržali ostvarenje pariških ciljeva.

U svom godišnjem izveštaju, sam menadžer imovine izvještava da je za dvanaest mjeseci do juna 2019. godine 207 kompanija bilo pod uticajem klimatskih i ekoloških problema. Međutim, sa ukupno 36 prijava akcionara, fond je glasao u samo četiri slučaja za svoje predloge, što bi obavezalo kompanije da pregledaju svoje emisije ugljen-dioksida.

Check Also

Crnoj Gori dodijeljena oznaka za sigurna putovanja “Safe Travels”

Oznaka “Safe Travels” dodijeljena je za 29 privrednih subjekata, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *