“Intenzivna njega” za 25 banaka u Njemačkoj zbog pranja novca

Dodajte komentar

Njemački finansijski regulator Bafin formirao je odjeljenje “intenzivne njege” putem kojeg trenutno brine za 25 banaka koje se smatraju posebno rizičnim u pogledu pranja novca.

Dvadeset pet institucija ne uključuje samo manje štedionice ili zadružne banke, već i velike banke s međunarodnom poslovnom mrežom, piše Reuters pozivajući se na izvor upoznat sa temom.

U Njemačkoj ima oko 1.500 banaka.

Na parlamentarni zahtjev ljevice, vlast nije imenovala institucije koje su pod nadzorom. Bafin je prije nekog vremena osnovao jedinicu “intenzivne njege” protiv pranja novca, ali objavio ju je tek u decembru. “Stvorili smo jedinicu intenzivne njege izričito za pranje novca”, rekao je izvršni direktor Bafina Thorsten Potzsch prošlog mjeseca.

Intenzivnim savjetima i pritiscima Agencija vodi razgovore sa dotičnim instituticijama, pozivajući ih da izvrše sva potrebna poboljšanja. “Ako se moja očekivanja ne ispune, neću se sramiti slanja posebnog predstavnika unutra”, rekao je tada Potzsch.

Bafin je ovaj instrument prvi put upotrijebio 2018. godine – u Deutsche Bank. Od tada specijalni predstavnik najveće njemačke kuće novca nadgleda sprovođenje mjera koje je naložio BaFin u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *