Kako su poslovale kompanije koje žele da preuzmu Aerodrome

Dodajte komentar

Tri kompanije i jedan konzorcijum koji su ispunili pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za crnogorske aerodrome imaju imovinu vrijednu 2,7 milijardi do 9,7 milijardi eura. Ova četiri ponuđača su ostvarivali godišnje promete od 333 miliona do 2,1 milijardu eura i profite od šest do 877 miliona eura, pokazuju posljednji dostupni poslovni rezultati ovih kompanija.

Tenderska komisija je u srijedu donijela odluku da su južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcijum Groupe ADP Consorcium-TAV Havanlimanlari i Aeroports de Paris International ispunili kriterijume za kvalifikovane ponuđače i mogu da dostave ponude.

Incheon International Airport imala je na kraju 2018. imovinu vrijednu 9,7 milijardi eura, a te je godine imala 2,1 milijardu eura prometa i 877 miliona eura profita. Godišnje opsluže 65 miliona putnika, a glavni aerodrom je u Seulu.

Imovina GMR Airports je lani vrijedila 2,7 milijardi eura, lani su imali 648 miliona eura prometa i 24 miliona profita. Godišnje opsluže 100 miliona putnika, a upravljaju aerodromima “Indira Gandi” u Delhiju, Cebu na Filipinima i “Sabiha Gokcen” u Istanbulu.

Konzorcijum Groupe ADP Consorcium-TAV Havanlimanlari i Aeroports de Pariš International imao je u 2018. godini imovinu vrijednu 3,9 milijardi eura, promet 1,2 milijarde i profit 236 miliona eura. Opslužuju 120 miliona putnika i upravljaju aerodromima Skoplje, Tbilisi, Pariz CDG i Bodrum, piše današnja Pobjeda.

Corporacion America Airports je imala na kraju 2018. godine imovinu vrijednu 3,4 milijarde eura, 333 miliona eura prometa i šest miliona profita. Godišnje opsluže 81,3 miliona putnika na aerodromima Buenos Aires, Jerevan, Firenca i Piza. Prema tenderskim uslovima ponuđači moraju da imaju imovinu vrijednu najmanje 200 miliona, odnosno duplo više za konzorcijum, u pet posljednjih godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *