Za tri godine ćemo se zadužiti 735 miliona eura

Dodajte komentar

VladajeusvojilaProgram ekonomskih reformi (PER) od 2020. do 2022. godine, prema kojem bi u ovoj godini crnogorska ekonomija trebalo da poraste 3,4 odsto. Takođe, u narednom trogodišnjem periodu, PER-om je predviđeno pozajmljivanje 735 miliona miliona eura, uz mogućnost da iznos pozajmljenih sredstava poraste na 985 miliona, iz razloga što je mogućnost pozajmice četvrt milijarde predviđena Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Prema osnovnom scenariju Vlada će u ovoj godini pozajmiti 114 miliona, naredne godine 384 miliona, a 2022. godine 237 miliona eura, što je ukupno 735 miliona. Scenario nižeg rasta nije mnogo gori od osnovnog. On predviđa zaduženje od 759 miliona i jedina razlika je u zaduženju u ovoj godini, koje bi bilouvećano za 24 miliona.

Sve ovo bi, prema PER-u, dovelo do smanjenja javnog duga. U ovom dokumentu Vlada je promijenila projekcije javnog duga na kraju 2019. godine. Ranije su projektovali dug na 3,83 milijarde, a sada na 3,79 milijardi eura, s tim što je izuzet dug željeznice.

Nije navedeno koliki je dug upitanju.

Vlada, na čijem čelu je Duško Marković, projektuje da će javni dug na kraju ove godine pasti na 3,65 milijardi, odnosno za skoro 150 miliona, godinu kasnije za još 200 miliona na 3,47 milijardi, dok će se u 2022. uvećati za 70 miliona i iznosiće na kraju te godine 3,53 milijarde eura.

Učešće javnog duga u BDP-u će iznositi u ovoj godini 74,2 odsto, narednoj 68,4 odsto, a 2022. godine 68,3 procenta.
Program ekonomskih reformi juče su nakon sjednice Vlade prezentovale pomoćnice ministra finansija Iva Vuković i Bojana Bošković.

Vukovićeva je kazala da bi prema osnovnom makroekonomskom scenariju ekonomija u narednoj godini trebalo da ojača 2,8 odsto, a u 2022. godini 3,2 odsto.

– U prve dvije godine posmatranog perioda rastu ekonomije dominantno će doprinijeti povećanje privatne potrošnje i investicione aktivnosti, dok će u poslednje dvije godine ciklusa neto izvoz imati najveći pozitivan doprinos rastu ekonomije objasnila je Vukovićeva.

Ona je saopštila da u Vladi vjeruju da se alternativni scenario, odnosno scenario nižeg rasta, neće desiti.

– I u prethodna dva programa smo imali slične, ako ne i iste pretpostavke, koje se nijesu manifestovale, ali smo ovaj alternativni scenario ipak pripremili, jer je to obaveza po smjernicama EK – dodala je Vukovićeva.

(Opširnije u “Dan”-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *