Wall Street svakodnevno obara rekorde

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi dostigli nove rekorde, što se zahvaljuje dobrim ekonomskim pokazateljima, solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i rastu cijena tehnoloških dionica.

Dow Jones ojačao je 267 bodova ili 0,92 posto, na 29.297 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,84 posto, na 3.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 9.357 bodova.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se, među ostalim, podatku da je promet u trgovini na malo u SAD-u u decembru prošle godine porastao 0,3 posto, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Taj podatak pokazao je da je američka ekonomija krajem prošle godine nastavila rasti umjerenim tempom, što je ublažilo zabrinutosti ulagača u vezi potrošnje, s obzirom da je nedavno nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o slabijoj nego što se očekivalo prazničnoj potrošnji.

„Potrošački sektor mora biti snažan, a to pokazuje podatak o maloprodaji. Taj je podatak bio prilično dobar nakon usporavanja u nekoliko prijašnjih mjeseci“, kaže Tom Martin portfolio menadžer u fondu Globalt.

Rekordima indeksa doprinio je i rast cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što je Microsoft, jer se ulagači nadaju da će te kompanije objaviti dobre poslovne rezultate.

Juče je, pak, bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate objavio Morgan Stanley, pa je cijena dionice te banke skočila 6,6 posto. S druge strane, oštro je pala, gotovo 8 posto, cijena dionice Bank of New York Mellon jer su rezultati te banke podbacili očekivanja.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 0,4 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Na većini evropskih berzi cijene su dionica juče blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.609 bodova, a frankfurtski DAX 0,02 posto, na 13.429 bodova. No, pariški CAC ojačao je 0,11 posto, na 6.039 bodova.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

One comment

  1. Čista igra namještanja vijesti, kako bi se orobial slobodna sredstva, koja uskoro vodi u kontrakcijju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *