Veliki projekat Volija kod Ulcinja

Dodajte komentar

Uveliko se realizuje veliki projekat Volija “Naša bašta” na području Šasa kod Ulcinja, gdje se razvila poljoprivredna proizvodnja na 70 hektara zemlje, koja 25 godina nije korišćena.

Kompanija Voli je krajem 2017. godine zakupila poljoprivredno zemljište u državnoj svojini na lokalitetu Šas u opštini Ulcinj.

Volijevo imanje u Šasu prostire se na površini od 70 ha, od čega je cca 65 ha obradivo poljoprivredno zemljište, dok ostatak čine kanali, kamenjar i površine koje su nepristupačne i nepodobne za obradu.

Zemljište je zakupljeno na 15 godina dok je produžetak zakupa na dodatnih 15 godina vezan za ulaganje kompanije Voli u preradne kapacitete na predmetnom zemljištu.

Kompanija Voli je napravila iskorak u svom razvojnom putu i krenula u investiranje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Cilj je da potrošačima ponudi sopstveni proizvod sa svojih polja i da se planskom sadnjom smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva. Na ovaj način se pruža mogućnost krajnjem potrošaću da dobija svježe voće i povrće direktno sa proizvodne površine na policu u maloprodaji.

Plan kompanije je da se na proizvodnom zemljištu proizvodnja odvija u tri pravca:

– plastenička proizvodnja na 5 Ha neto površine ( 9 ha bruto površine )
– proizvodnja povrća na otvorenom polju na 45 ha
– proizvodnja voća, mandarine i šipak na 11 ha

Koliko Voli vjeruje u poljoprivrednu proizvodnju na Šasu najslikovitije govori podatak da će pored planirane obavezne investicije od 1.379.000 eura u poljoprivrednu proizvodnju na zakupljenoj parceli od 70 hektara u ulcinjskom području Šas još dodatno uložiti oko 1,000.000 eura. Period obavezne investicije biće ispunjen već do kraja ove godine, a ne kako je obaveza po Ugovoru u naredne tri godine.

Do sada u 2019 godini, proizvedeno je i plasirano više od 450 tona poljoprivrednih proizvoda. U pitanju su paradajz, paprika, krastavac, tikvice, kupus, brokoli, karfiol, blitva, zelena salata, rukola, iceberg salata, mladi luk, spanać peršun, lubenica, pipun, krompir sve za čim je na tržištu bila izražena potreba. Pored plasmana proizvoda kroz sopstveni lanac maloprodaje nastavljen je izvoz iceberg salate za Srbiju.

Volijevi proizvodi sa Šasa, pod nazivom Naša bašta, prisutni su na tržištu već godinu dana i već su stekli svoje vjerne potrošače.

Kako je naveo Jaroslav Stupavski Direktor agrobiznis sektora Kompanije Voli, imanje posjeduje 74 plastenika, u koje je invsetirano 700 000 eura, a kompletna investicija iznosi 2.379.000 eura.

“U investicionom programu smo se obavezali da ćemo raditi plasteničku proizvodnju, višegodišnje zasade mandarina i povrća na otovorenom prostoru. Trenutno smo završili projekat plastenika, napravili smo Upravnu zgradu i zemljište za uzgoj povrća je spremno za sadnju” , rekao je on.

Dodao je da su proizvodi Naše bašte najsličniji domaćoj proizvodnji, jer je prevashodni cilj da se izbjegne korišćenje hemijskih sredstava, osim najneophodnijeg i da proizvodi budu prepoznatljivi po ukusu, mirisu i svježini, a ne po ujednačenosti plodova i savršenom obliku.

“Proizvodi imaju veliku sličnost domaćim iz razloga što sazru na stablu, ako pričamo o krastavcu, paradjzu i paprici, oni imaju i miris i ukus i vratiće vas u djetinstvo. “Naša bašta” će vas vratiti u vašu baštu” , kazao je Stupavski-

Nemoguće je na velikim površinama imati idealnu proizvodnju bez upotrebe zaštitnih sredstava, ali se pokazalo da se sa minimumom korištenja pesticida može kontrolisati zdravstveno stanje biljaka i uspješno voditi borba sa štetočinama koje ih napadaju.

Mještani Šasa i okoline ne kriju zadovoljsto što je Kompanija Voli upravo u njihovom mjestu započela realizaciju ovog, po mišljenju mještana, jako korisnog projekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *