Rast kineske ekonomije najniži u posljednje tri decenije

Dodajte komentar

Ekonomski rast u Kini je prošle godine bio najniži u gotovo tri decenije. Kako piše BBC, zvanične brojke pokazuju da je druga ekonomija svijeta porasla za 6,1 posto u 2019. godini u odnosu na godinu ranije, a to je najmanji rast u posljednjih 29 godina.

Kina se suočava sa slabom domaćom potražnjom, a osjeća i posljedice trgovačkog rata sa SAD-om. Vlada je implementirala mjere u posljednje dvije godine u pokušaju da se poveća ekonomski rast.

Ovakva situacija je rezultat tenzija sa SAD-om, koje traju gotovo dvije godine, ali ima nade da će doći do poboljšanja saradnje s Amerikancima. Ove sedmice su Washington i Peking potpisali “prvu fazu” dogovora o trgovini.

Kao odgovor na niži ekonomski rast očekuje se da će Peking primijeniti mjere stimulacije čiji je cilj ublažiti usporavanje ekonomskog rasta kao što su smanjenje poreza i omogućavanje lokalnim vladama da prodaju velike količine obveznica za finansiranje njihovih infrastrukturnih programa.

Banke su takođe ohrabrene da daju veće kredite, posebno malim firmama. Novi krediti u domaćoj valuti su dostigli rekord prošle godine te iznose 2,44 biliona dolara, prenosi Klix.

Dosad se ekonomija sporo razvijala, a rast investicija je pao na rekordno niske nivoe. Istorijski gledano, Kina je doživjela mnogo veću ekonomsku ekspanziju u prvoj deceniji 21. vijeka, preciznije, dvocifren procentualni rast.

No, iako je stopa od 6,1 posto najmanja u gotovo tri decenije, mnogo je veća u odnosu na druge vodeće ekonomije. Američka centralna banka je naprimjer prognozirala da će američka ekonomija ove godine narasti za 2,2 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *