Likvidna sredstva banaka 1,05 milijardi eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u oktobru prošle godine su iznosila 1,05 milijardi eura, što je 5,9 odsto manje nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva su u oktobru u odnosu na isti mjesec 2018. godine porasla 4,4 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.
Iz CBCG su podsjetili da su iz monetarne statistike isključene Invest banka Montenegro (IBM) i Atlas banka u januaru, odnosno aprilu.

Bilansna suma banaka na kraju oktobra iznosila je 4,58 milijardi eura i pala je 0,1 odsto u odnosu na septembar, dok je u odnosu na isti period 2018. godine porasla 3,9 odsto.

– Kada se zbog uporedivosti iz podataka za oktobar isključe dvije banke koje nijesu dio statistike, bilansna suma banaka na godišnjem nivou bilježi rast od 11,3 odsto piše u Biltenu CBCG, prenosi Mina biznis.

U strukturi aktive banaka, u oktobru su dominantno učešće od 65,2 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 19,6 odsto, dok se 12,9 odsto odnosilo na hartije od vrijednosti, a 2,3 odsto na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 76,2 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,1 odsto, pozajmice sa 7,6 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,1 odsto, piše Dan.

Ukupan kapital banaka na kraju oktobra iznosio je 599,7 miliona eura i porastao je 0,9 odsto na mjesečnom nivou, a 14,8 odsto na godišnjem.

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *