Delta siti nije prodat fondu NEPI

Južnoafrički investicioni fond Nju Jurop Properti Investments (New Europe Property Investments, NEPI) nije kupio podgorički i beogradski šoping mol Delta Siti.

Riječ je o dva mola koje je 2016. godine od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio za 202,8 miliona eura tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment.

Našem portalu se ovim povodom saopštenjem obratila advokatska kancelarija IUSTITIA čiji je klijent upravo Delta M CG d.o.o..

“Radi sšrečavanja obmanjivanja javnosti, nanošenja štete i ugrožavanja reputacije našeg klijenta privrednog društva Delta M CG d.o.o. obavještavamo javnost da plasirana vijest “NEPI kupio Delta City podgorički i beogradski šoping molovi ponovo promijenili vlasnika – NIJE TAČNA”, navosi se u saoppštenju.

Pojedini mediji su jutros prenijeli da se kao kupac ta dva tržna centra pojavio NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama. Međutim, prema navodima beogradskog Telegrafa, ta informacija nije tačna.

Podgorički Delta Siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi, a beogradski je otvoren godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, prije svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta Sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed. Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Međutim, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod bonitetne agencije Mudis.

NEPI je u tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji je otvoren 2018. godine na 150 hiljada kvadrata, uložio 100 miliona eura. U Srbiji, NEPI upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi gde, pored Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu.

(Telegraf Biznis)

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

One comment

  1. I šta uradi ono smiješno tijelo anonimusa iz SAD ambasade, koji sebi tepaju da su tobožnji digitalni forenzički centar, da spriječe lažne vijesti? I kako ovaj put se ne uhapsiše novinari i urednici? Biće da ove laži ne izazivaju paniku i strah kod naših javnih administrativaca, jer ovakve post istine su im korisne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.