Alfabet dostigla tržišnu vrijednost od bilion dolara

Matična Googleova kompanija Alfabet prvi put dostigla je tržišnu vrijednost od bilion dolara (trilion).

Kompanija je tako postala četvrta američka kompanija koja je dostigla taj nivo. Akcije kompanije dostigle su čak 0,8% u četvrtak za postizanje tržišne kapitalizacije.

Apple je prva američka kompanija koja je dostigla nevjerovatnih bilion dolara, a to se desilo u 2018. godini, tačnije ni cijelu godinu ranije. Od tada su Microsoft i Amazon takođe došli do tog rekorda. Apple i Microsoft su zadržali svoje vrednosti dok je Amazon u međuvremenu pao.

Akcije Alfabeta zabilježile su skok usljed povećanih poziva na privatnost na internetu i regulaciju prava koji su se pokazali kao izazov za posao. Ali uprkos tim zabrinutostima, Alfabet i akcije drugih tehnoloških kompanija nastavili su da rastu, učvršćujući svoja mesta kao lidere na američkom tržištu i u ekonomiji.

Rekordna tržišna procjena kompanije takođe dolazi posle istorijske promene liderstva u kompaniji. U decembru su suosnivači Lari Pejdž i Sergej Brin najavili da će se povući iz kompanije koju su osnovali 1998.

Alfabetovom akcijom trenutno se trguje po cijeni od 1.450 dolara.

(Telegraf Biznis)

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *