Promet u Delti pao 18 odsto, zakupci dali otkaze za 80 radnika

Iz kompanije “Delta siti” koja upravlja istoimenim tržnim centrom u Podgorici saopštili su “Vijestima” da su njihovi zakupci, za tri mjeseca koliko se primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim se nedjelja i državni praznici uvode kao neradni dani, imali pad prometa od 18 odsto kao i da su otpustili više od 80 radnika.

Oni su naveli da se pad prometa odnosi na modnu maloprodaju (odjeća, obuća, aksesoari,…) i da nije zabilježen kod supermarketa.

“Do sada je preko 80 ljudi ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavati shodno procesu optimizacije radnih mjesta, koji je još uvijek u toku. Ono što predlagači zakona nijesu uzeli u obzir, to je specificnost šoping-molova, koji više predstavljaju dio turističe ponude svako destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice. Takođe je veoma važno naglasiti da je Delta City jedini internacionalni šoping-mol u Crnoj Gori i kao takav članica ICSC (međunardna asocijacija šoping-molova), koja u svom poslovanju podrazumijeva i radne nedelje”, naveli su iz kompanije “Delta siti”.

Oni navode da je šoping-mol građanima Podgorice i Crne Gore i turistima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade.

“Primijetan je trend odlazaka građana u Skadar, Trebinje i Dubrovnik nedjeljom, gdje trgovine, posebno modne maloprodaje rade. U svim državam regiona i većini evropskih zemalje, šoping-molovi su izuzeti iz primjene ovog zakona, zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu”, navedeno je iz ove kompanije.

Upravo su firme koje upravljaju šoping-molovima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.