Privrednom sudu predloženo gašenje “Penzije plus”

Dodajte komentar

Komisija za tržište kapitala predložila je Privrednom sudu da naloži sudsku likvidaciju dobrovoljnog penzionog fonda “Penzija plus”.

Postupak pred sudom, “Vijestima” je nezvanično saopšteno, još nije počeo niti je zakazana rasprava o predlogu Komisije zbog proteklih praznika, iako je predlog sudu dostavljen 13. decembra 2019.

Komisija je prethodno uzalud javno pozivala druga društva za upravljanje penzionim fondovima, sa sjedištem u Crnoj Gori, da do 19. oktobra 2019. godine podnesu ponudu za upravljanje fondom “Penzija plus”, ali se niko nije prijavio.

Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima predviđa da “ukoliko se članovi ne mogu rasporediti u neki drugi penzioni fond u Crnoj Gori, Komisija će pokrenuti postupak likvidacije penzionog fonda, u skladu sa zakonom koji uređuje insolventnost privrednih društava”.

Komisija je na sjednici od 4. oktobra 2019. godine donijela rješenje kojim je oduzela dozvolu za rad Društvu za upravljanje (DZU) penzionim fondom Atlas penzija izdatu 18. marta 2008. godine.

Navedeno društvo je do dana oduzimanja dozvole za rad upravljalo dobrovoljnim penzionim fondom Penzija plus. Atlas penzija je od početka 2019. godine bio u postupku suspenzije dozvole za rad i onemogućene su uplate, kao i isplate članovima ovog dobrovoljnog fonda.

Zaposleni u bivšem DZU od avgusta 2018. nijesu primali plate, niti su im uplaćivani doprinosi.

Kastodi banka bivšeg DZU Atlas penzija i fonda “Penzija plus” je bila IBM banka, u vlasništvu biznismena s potjernice Duška Kneževića. IBM je u stečaju od početka prošle godine. Novac uplaćivan u fond izdvojen je iz stečajne mase IBM banke.

Zbog neusaglašenih odredbi zakona, cijelu prošlu godinu su bili zarobljeni štedni ulozi 2.251 člana fonda Penzija plus i blokirana imovina vrijedna više od pola miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *